Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Ευρετήριο Άρθρου

(Βοήθημά μας το εξαιρετικό βιβλίο του  Άλκη  Ξανθάκη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ  1839- 1960.»

. Η φωτογραφία και η Κέρκυρα μέσα από αυτήν, νομίζω ότι είναι ένα ενδιαφέρον θέμα προς έρευνα. Σίγουρα υπάρχουν ανεξερεύνητες πλευρές του όλου θέματος. Πλευρές όμως που ξεφεύγουν μιας απλής παρουσίασης σαν αυτή.

Οι πρώτοι φωτογράφοι  ήταν και  ζωγράφοι. Η νέα εφεύρεση (1839) τους έλυσε τα χέρια και δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να ζωγραφίζουν συνεχώς πορτραίτα.

Οι Κερκυραίοι φωτογράφοι εμφανίζονται και γίνονται γνωστοί στο Ελληνικό κοινό μετά την Ένωση της Επτανήσου με την άλλη Ελλάδα, δηλ. το 1864.

Οι πρωτοπόροι της Κερκυραϊκής φωτογραφίας, είναι οι ιταλοφερμένοι Αύγουστος Κόλλας και Βικέντιος Μπόρης, καθώς και ο Κερκυραίος Χαράλαμπος Βιτουλαδίτης. Χαρακτηριστικό το πως χρέωνε ο Βιτουλαδίτης την φωτογραφία είναι <<εικόνα εις μέτριον έλασμα (Δαγγεροτυπία) ένα κολωνάτο, ενώ για μία σε μεγάλο έλασμα 8 σελίνια>>.

Ο Αύγουστος Κόλλας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην έκθεση Β!Ολύμπια στην Αθήνα το 1870, ενώ ο Βικέντιος Μπόρης εκθέτει μαζί με τον Κόλλα στα Γ! Ολύμπια το 1875.

Από το 1870 οι φωτογράφοι τύπωναν διακοσμητικές μακέτες κυρίως στο πίσω μέρος των φωτογραφιών όπου εμφανίζονταν και τα βραβεία που έπαιρναν στις διάφορες Εκθέσεις.

111111111111111mouseio_008

 

Τα βραβεία που εμφανίζονται μας βοηθούν στην περίπου χρονολόγηση της  κάθε φωτογραφίας. Eδώ,  η πρώτη  έχει τραβηχτεί πριν από την ημερομηνία των επόμενων βραβείων που έχει πάρει ο φωτογράφος, σε άλλη Έκθεση. Έτσι, η αριστερή φωτογραφία είναι μεταξύ  1878 και του 1888 που ο φωτογράφος έχει βραβευθεί  στην δεξιά φωτογραφία. Μια  άλλη μέθοδος χρονολόγησης είναι το σκηνικό και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσαν . Στις αρχές το φόντο  ήταν μονόχρωμο και το μοντέλο απομονωμένο, έπειτα ,περίπου ανά δεκαετία αλλάζουν τα διακοσμητικά και τα σκηνικά.

Στην Κέρκυρα λόγω της γειτονίας της με την Ευρώπη αλλά και της Αγγλικής Αρμοστείας (1814-1864) υπήρχε φωτογραφική δραστηριότητα και από ξένους φωτογράφους πριν την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Εμείς όμως θα ασχοληθούμε προς το παρών μόνο με τους φωτογράφους που εξάσκησαν το επάγγελμα με έδρα την Κέρκυρα.

Αύγουστος Κόλλας

Ο Α. Κόλλας όπως περιγράφεται από τον  Καθηγητή Άλκη Ξανθάκη ( ΙΤΑΛΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ στην ΕΛΛΑΔΑ τον 19ο αιώνα).

mouseio_005aaraarmouseio_006aaarmouseio_007

mouseio_004_kollawww Το πορτραίτο του σε Δαγγεροτυπία  3/1/1853

collas_mouseio_001

O Αύγουστος Κόλλας φωτογραφημένος από τον γιο του Βικέντιο

L112.56  porta_reale_kollas qasgmouseio_001

___bujukiuytu

Οι πληρεξούσιοι του 13ου Ιόνιου Κοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, το 1863.

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Εμφανίσεις Άρθρων
3879460