Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

 

Επ’ ευκαιρία του χειρόγραφου αυτού συναντήσαμε τον γηραιό Κο Θεοφάνη Χαρτζάβαλο και συζητήσαμε μαζί του. Στην συνομιλία μας εξήγησε ότι το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται  στο χειρόγραφο το έστειλε μαζί με το πρωτότυπο στην ΕΡΑ στην Αθήνα και δεν έχει ούτε ένα αντίγραφο.

Έτσι μέσα από φωτογραφίες φωτοτυπιών που επεξεργαστήκαμε και χάρη στο χειρόγραφο του Κου Χαρτζάβαλο θα σας δώσουμε την ιστορία της ΕΡΑ Κέρκυρα  η οποία έκλεισε την 11/6/2013 με τον αρ. ΦΕΚ 1414

Το χρονικό  διάστημα που περιγράφεται από τον κο Χαρτζάβαλο είναι τα 40 χρόνια  1957-1997.

Πρόλογος του συγγραφέα:

1936: Σύσταση Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών  Εκπομπών ( Υ.Ρ.Ε.) ως Ν.Π.Δ.Δ. στο Υπουργείο Τ.Τ.Τ.(Συγκοινωνιών).

1938: Μάρτιος 25, εγκαίνια Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών

1945: Ιούνιος Ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ( Ε.Ι.Ρ.) ως Ν.Π.Δ.Δ, παρά τω Πρωθυπουργού.

1953: Αρχή εργασιών κατασκευής κτιρίου Ρ. Σ. Κερκύρας.

1955: Αύγουστος. Τοποθέτηση τεχνικού (αναμονής και …υπομονής) στο Ρ.Σ. Κερκύρας, του         Θεοφ. Χαρτζάβαλου (Συγγραφέας του παρόντος χειρογράφου).

1956: Γενάρης 17. Άφιξη μηχανημάτων πομπού 50KW, μηχανημάτων Ραδιοσταθμού και Τεχνικού Συνεργείου εγκαταστάσεως.

Μάρτιος: Κατασκευή τσιμεντένιων Βάσεων ιστών, βάσεων επιτόνων και τριών οικίσκων.

Ιούνιος. Μεταφορά των υλικών των ιστών. Άφιξη του Συνεργείου της MARCONI και έναρξη εργασιών συναρμολογήσεως και εγκαταστάσεως των ιστών από Άγγλους τεχνικούς.

Οι Ιστοί

ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σκοπός  της ίδρυσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κερκύρας ήταν η ραδιοφωνική κάλυψη της Δυτικής Ελλάδος, (Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Αιτωλοακαρνανία, και Δυτ. Πελοπόννησος) με αναμετάδοση των προγραμμάτων του Ρ.Σ. Αθηνών, καθόσον ήταν λίαν προβληματική η απ’ ευθείας λήψη.

Το Ε.Ι.Ρ. στο πρόγραμμα ολοκλήρωσης του ραδιοφωνικού δικτύου της χώρας, αποφάσισε την ίδρυση Ραδιοφωνικών Σταθμών στη Ρόδο, την Κρήτη, τη Θράκη και Κέρκυρα ή Ιωάννινα.

Άρχισε τότε διαμάχη, μεταξύ παραγόντων της Κερκύρας και Ιωαννίνων. Η Κέρκυρα είχε τους πολιτικούς Γεώργιο Ράλλη και Γεράσιμο Λύχνο.

Τα Ιωάννινα είχαν το Δεσπότη τους, το Μητροπολίτη Σπυρίδωνα, ο οποίος μάλιστα είχε παραχωρήσει και οικόπεδο για την κατασκευή κτιρίου. Είχε γίνει μάλιστα και κατάθεση θεμέλιου λίθου.(παρών και ο γράφων).

Τελικά όμως « κέρδισε» η Κέρκυρα γιατί τα Ιωάννινα αδιαφόρησαν εφόσον, έτσι κι αλλιώς, είχαν τον στρατιωτικό Ραδιοσταθμό Ενόπλων δυνάμεων Ηπείρου. Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης Σπυρίδων είχε εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

 

Κερκυραϊκά Νέα Μάρτιος 1987

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ρ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σε απόσταση 2-2.5 χλμ δυτικά της πόλεως Κερκύρας, μετά το αεροδρόμιο και κοντά στη λιμνοθάλασσα «Χαλικιόπουλου», άρχισε  το 1953 η κατασκευή του κτηρίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού, σε γήπεδο 12- 15 στρεμμάτων.

Κτίριο ισόγειο υπερυψωμένο, τη μελέτη του οποίου είχε κάνει η Υπηρεσία κτιρίων της Δ/σης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Ι.Ρ., την  κατασκευή είχε αναλάβει ο ιδιώτης πολιτικός Μηχανικός, Αλέξανδρος Γεωργιάδης και την επίβλεψη των εργασιών ο Νομομηχανικός  Κερκύρας Κώστας Γκίνος- επιστάτης ο Σπύρος Πολίτης, ο επονομαζόμενος Τζων και φύλακας ο Κώστας Παγκράτης.

Το κτήριο διέθετε ένα μεγάλο προθάλαμο, δεξιά και αριστερά διαδρόμους, τέσσερα γραφεία, μεγάλη αίθουσα για την εγκατάσταση των μηχανημάτων του κυρίως πομπού, αίθουσες υποσταθμού ( μετασχηματιστών και αυτομάτων διακοπτών υψηλής και χαμηλής τάσεως ), αίθουσα αντλιών και αεροψυκτήρος, αίθουσα συνεργείου, θαλάμου ελέγχου, εκφωνητήριο, Αποθήκη Υλικού, Λουτρό WC , κουζίνα, εστιατόριο και στη πρόσοψη του κτηρίου υπόστεγο – περιστύλιο και μικρό υπόγειο με τις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης  (καλοριφέρ ).

Όλες οι αίθουσες διέθεταν εσωτ. σύστημα τηλεφώνων με δεκαπέντε συνολικά τηλεφ. Συσκευές. Η πρώτη αστική τηλεφ. συσκευή που εγκαταστάθηκε από τον Ο.Τ.Ε.  είχε αριθμό κλήσεως 5.00.-

Τις σιδηροκατασκευές των θυρών και παραθύρων κατασκεύασε το Συνεργείο του Θανάση Σκλήρη. Τις εσωτερικές εγκαταστάσεις έκαναν οι ηλεκτρολόγοι της Κέρκυρας Σπίγγος-Μούτσος-Τυχηρός. Τις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης , ο Γιώργος Σοφιανός και τις υδραυλικές ο Κίμων Ρώσσης. Επίβλεψη από πλευράς Ε.Ι.Ρ. είχε ο εργολάβος της υπηρεσίας κτηρίων Κώστας Μούγιος.

Το κτήριο μέσα σε 40 χρόνια λειτουργίας του υπέστη αρκετές αλλαγές των υπηρεσιών του (2ος θάλαμος ελέγχου, Αίθουσα δισκοθήκης-ταινιοθήκης, Αίθουσα ηλεκτρονικού εργαστηρίου, γραφείο δημοσιογράφων κ.α.)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΜΠΟΥ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

1956, 17 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος  εξ’ Ιωαννίνων.

Με οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας τα μηχανήματα του πομπού του Ρ.Σ. Κερκύρας.

Μαζί με τα μηχανήματα ήλθε και το συνεργείο εγκαταστάσεως του πομπού με επικεφαλής τον Γιάννη Αθανασόπουλο, έμπειρο τεχνικό και γνωστό από εγκαταστάσεων των πομπών Μπογιατίου 150KW, Κομοτηνής 5KW, Χανίων 5KW και Ρόδου 5KW.

Ήλθαν και τεχνικοί Νίκος Φουντούλης, Θανάσης Τοπάκας, Κώστας Γιαννακάκης, Δημήτρης Στεφάνου( Τσιμπλοκούκος) , Ηλίας Παπαδόπουλος και Σταύρος Ξάνθος….

Τα κιβώτια με τα μηχανήματα του πομπού μεταφέρθηκαν από το λιμάνι στο κτήριο του Σταθμού με στρατιωτικά αυτοκίνητα που διέθετε η μονάδα που έδρευε στην Κέρκυρα. Τα κιβώτια εναποτέθηκαν έξω από το κτήριο στο υπόστεγο, περιστύλιο, με εντολή του Τελωνείου Κερκύρας να μην ανοιχθούν πριν ελεγχθούν!

Επειδή ο καιρός ήταν βροχερός και ο χώρος δεν προστάτευε επαρκώς τα μηχανήματα, διατέθηκαν μεγάλα αδιάβροχα (αντίσκηνα) από τη στρατιωτική μονάδα έως ότου ανοιχτούν τα κιβώτια και μεταφερθούν τα υλικά στο εσωτερικό του κτηρίου. Πράγματι σε λίγες μέρες αποξυλώθηκαν  τα κιβώτια και τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν στον προθάλαμο του κτηρίου με τέτοια σειρά που θα διευκόλυνε την μόνιμη τοποθέτηση τους. Τα ξύλινα κιβώτια αποξυλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλα ράφια, στην αποθήκη, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν τα εξαρτήματα του πομπού.

Με μεγάλη προσοχή, επίσης, μεταφέρθηκαν τα μεγάλα μηχανήματα, όπως μετασχηματιστές, αυτόματοι διακόπτες υψηλής και χαμηλής τάσεως, αντλίες, ανεμιστήρες-ψυγεία, στους  χώρους της μόνιμης εγκατάστασης τους. Μετά την μεταφορά των παραπάνω μηχανημάτων άρχισε η μεταφορά  και η τοποθέτηση στην οριστική τους  θέση των ικριωμάτων (μονάδων ή βαθμίδων) του κυρίως πομπού.

…..

Να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί του Συνεργείου διαμέναμε μέσα στο κτήριο, χρησιμοποιώντας τις  αίθουσες που προορίζονταν για γραφεία, ως υπνωτήρια. Η εργασία άρχιζε το πρωί και τελείωνε το βράδυ. Χωρίς ωράριο !!!!

……

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

H Κέρκυρα άργησε να συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο της Δ.Ε.Η. και η τροφοδοσία του σταθμού γίνονταν από τοπικό εργοστάσιο με μειωμένη στάθμη τάσεως, κυρίως τη νύχτα, (αντί 6.500 Βολτ με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι ρυθμιστές τάσεως του πομπού).

 

1956.  Μεταφορά εξαρτημάτων πομπού από τη αποθήκη στο χώρου του πομπού. Εδώ ένα μεγάλο πηνίο L3E της μονάδας Ε.

Η τράπεζα ελέγχου “CONTROL DESK” του πομπού, μέρος της μονάδος Ε, το τραπέζι σχεδιαστηρίου, το ικρίωμα των περιοριστών “SIEMENS” με το ενισχυτή παρακολουθήσεως προγράμματος  “MONITOR” και στο βάθος ο θάλαμος ελέγχου (CONTROL ROOM).

ΡΑΔΙΟΘΑΛΑΜΟΣ

Ο Ραδιοθάλαμος αποτελείται βασικά από δύο χώρους, από το θάλαμο ελέγχου ( CONTROL ROOM ) ή τεχνικός έλεγχος, όπου είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα και από το εκφωνητήριο.

Ο θάλαμος ελέγχου είναι θωρακισμένος με λεπτό φύλλο χαλκού από το δάπεδο μέχρι την οροφή για την αποφυγή της επίδρασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Έχει οπτική επαφή με το εκφωνητήριο και με την αίθουσα πομπού με μεγάλα παράθυρα που έχουν διπλά τζάμια για ηχητική μόνωση.

Στο θάλαμο ελέγχου τοποθετήθηκαν μια Τράπεζα μίξεως, ή χειρισμού και ελέγχου ή ρυθμίσεως ήχου, η κονσόλα, του εργοστασίου SIEMENS, δύο μαγνητόφωνα ΕΜΙ τύπου STR 2A ,δύο ταχυτήτων 7 ½ και 15 ένα συγκρότημα δύο αναπαραγωγών δίσκων (πικ- απ), ένας δέκτης General Electric, Μεγάφωνα παρακολουθήσεως προγράμματος, φορητός φοριασμός με γεννήτρια σημάτων ακουστικής συχνότητας και όργανο μετρήσεως στάθμης σήματος, θορύβου και παραμορφώσεως (παραμορφωσίμετρο).

….

Το εκφωνητήριο με διπλές πόρτες και παράθυρα με μονώσεις από υαλοβάμβακα και άλλα μονωτικά υλικά, και αεραγωγό με φυσητήρα για τον αερισμό του χώρου….. Στο εκφωνητήριο τοποθετήθηκε ειδική τράπεζα με μικρό αναλόγιο, με μικρόφωνο, διακόπτη και ακουστικά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ Ρ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1957 Εκφωνεί ο Τεχνικός Φάνης Χαρτζάβαλος. Στην κονσόλα ο τεχνικός Γρηγόρης Γεωργίου.

Πάνω από το παράθυρο του εκφωνητηρίου τοποθετήθηκε το κιβώτιο φωτοσημάτων :οριζόντιο – λευκό = ησυχία, κόκκινο= στον αέρα  και πράσινο= τοπική ηχογράφηση ή δοκιμή. Έξω από την πόρτα του εκφωνητηρίου τοποθετήθηκε επίσης ένα κιβώτιο φωτοσημάτων με λευκό και κόκκινο για ενημέρωση των διερχομένων από το διάδρομο.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΩΝ – ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Τον Μάρτιο του 1956 προκηρύχθηκε δημοπρασία για την κατασκευή βάσεων ιστών και επιτόνων καθώς και τριών οικίσκων. Την εργολαβία ανέλαβε ο αρχιτέκτονας μηχανικός  Μαλακούτης από την Αθήνα.

Οι εργασίες άρχισαν τον Ιούνιο όπου κατασκευάστηκαν δύο μεγάλες τετράγωνες τσιμεντένιες βάσεις επίπεδες για τους ιστούς και δώδεκα μικρότερες πλάγιες, για την στήριξη των επιτόνων   καθετότητας και στηρίξεως των ιστών.

Κατασκευαστήκαν επίσης τρείς οικισμοί με θωρακισμένη οροφή με φύλλα  χαλκού.

……

Οι εργασίες εγκαταστάσεως των ιστών κράτησαν πάνω από τρεις μήνες….. Ο κάθε ιστός έχει ύψος 149 μέτρα.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Όταν όλα είχαν τελειώσει από απόψεως συνδέσεων και μετά από σχολαστικό έλεγχο, έφθασε η ώρα να θέσουμε τον πομπό υπό τάση, να τον τροφοδοτήσουμε δηλαδή με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι καρδιές μας άρχισαν να κτυπούν δυνατά. Ένας , ένας οι διακόπτες έμπαιναν σε θέση ON (λειτουργίας)…..Το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση-δοκιμή είχε ο Δ/ντής  μελετών και κατασκευών του Ε.Ι.Ρ. Φυσικός- ραδιοηλεκτρολόγος Γιάννης Καφετζάκης….. Όλα  καλά!! Μετά τη συχνότητα ,δίσκος μουσικής. Ήταν βράδυ, γύρω στις 8, τηλεφώνημα στα Ιωάννινα στο κατάστημα Ράδιο Παναγιωτίδη. Ο σταθμός ακούγεται ΑΡΙΣΤΑ.

Η εργασία ενός ολόκληρου χρόνου (Γενάρης 1956-Γενάρης 1957) έδωσε άριστα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του συνεργείου Γιάννης Αθανασόπουλος μπαίνει στο εκφωνητήριο και μετά το σήμα

 

Εκφωνεί:

<< Εθνικόν  Ίδρυμα Ραδιοφωνίας

Ραδιοφωνικός Σταθμός Κερκύρας

Επί μεσαίων κυμάτων μήκους 298 μέτρων ή συχνότητος 1007 χιλιοκύκλων ανά δευτερόλεπτον

Δοκιμαστική Εκπομπή>>

Τηλεγραφήματα, με συγχαρητήρια και ευχές, έρχονταν από πόλεις και χωριά της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας , από τη Μακεδονία, από την Θράκη, από τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.

Εντύπωση μεγάλη μας έκανε τηλεγράφημα από καπετάνιο που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό.<< πλέοντες προς Κεϋλάνη ακούσαμε δοκιμαστικές εκπομπές Ραδιοφωνικού Σταθμού Κερκύρας. Θερμά συγχαρητήρια.>>

…..

Εκτός από τα γράμματα και τα τηλεγραφήματα, μας στέλνανε δέματα με δίσκους μουσικής, τόσο απλοί ακροατές, όσο και πολλά καταστήματα και εταιρίες δίσκων.

Οι δοκιμαστικές εκπομπές κράτησαν περίπου τρεις μήνες. Ήδη μπήκε ο Μάρτιος του 1957….Έγιναν οι τελευταίες τακτοποιήσεις, στους χώρους του κτηρίου, διακοσμητικές κορνίζες στην πρόσοψη του πομπού και όλα ήταν έτοιμα για τα επίσημα εγκαίνια.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

1957 Μάρτιος 28.

Προσέλευση επισήμων για τα εγκαίνια.

 

Τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του Ρ. Σ. Κερκύρας άρχισαν με τις ευλογίες και τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων, πλαισιωμένο από τον ιερό κλήρο.

Στην κυρία είσοδο του κτηρίου, στον υπόστεγο διάδρομο – περιστύλιο είχε τοποθετηθεί τραπέζι απαραίτητο για τον αγιασμό. Στη μεγάλη θύρα εισόδου γαλανόλευκη κορδέλα. Την περιγραφή  της τελετής έκανε ο εκφωνητής Γεώργιος Κάρτερ.

Μετά τον αγιασμό και τους λόγους του υφυπουργού Προεδρίας και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Ρ., επίσημοι και λαός μπήκαν στους χώρους του Σταθμού, στην αίθουσα του πομπού, στο θάλαμο ελέγχου και εκφωνητηρίου. Εξηγήσεις στις απορίες εδίδοντο από τους τεχνικούς.

Η περιήγηση του κόσμου στις αίθουσες του νέου σταθμού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν : Ο υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Γεράσιμος Λύχνος,

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ε.Ι.Ρ. Ιωάννης Μπέττος  Γεν. Δ/ντής Τύπου, ο Γενικός Δ/ντής του Ε.Ι.Ρ. Στρατηγός Αποκορίτης,

Ο Διονύσιος Ρώμας λογοτέχνης, Δ/ντής Εκπομπών & Προγράμματος του Ε.Ι.Ρ.

Η Δήμαρχος Κερκυραίων Μαρία Δεσύλλα

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του Νομού και πλήθος κόσμου.

 

Στην συνέχεια του χειρογράφου του ο Κος Θεοφάνης Χαρτζάβαλος αναφέρει ονομαστικά τους ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ,ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ,ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Θα σταθούμε στο κεφάλαιο

ΕΚΦΩΝΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ

Από τον κλάδο των εκφωνητών του Ε.Ι.Ρ. ο πρώτος εκφωνητής που  τοποθετήθηκε στο Ρ.Σ. Κερκύρας ήταν ο Γεώργιος Κάρτερ, ο οποίος οργάνωσε και το Γραφείο Προγράμματος του Σταθμού.

 

Βλ. σχετικό άρθρο του Μουσείου μας: http://www.corfu-museum.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18%3A2010-11-16-15-27-37&catid=10%3Asynchronous-personalities&Itemid=18&lang=el

Με απόφαση του ΔΣ του Ε.Ι.Ρ., η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε και κατά την τελετή των εγκαινίων , από τον ίδιο το πρόεδρο του Δ.Σ., ο τίτλος ή το στίγμα του Σταθμού ήταν : << Εδώ Κέρκυρα – Ραδιοφωνικός Σταθμός Δυτικής Ελλάδος>> και τούτο για να δείχνει την έδρα του Σταθμού και την περιοχή που εξυπηρετεί.

Ο Γεώργιος Κάρτερ όμως καθιέρωσε το << Ραδιοφωνικός Σταθμός Κερκύρας>> ή απλώς << Εδώ Κέρκυρα>> , χωρίς βέβαια να συνεχιστεί για πολύ , γιατί επί προϊσταμένου Γιάννη Γιαννακουδάκη εφαρμόστηκε η απόφαση του ΔΣ του Ε.Ι.Ρ.

Στα 40 χρόνια λειτουργίας του (μέχρι το 1997) ο Σταθμός έχει πάρει και τις παρακάτω ονομασίες:

-Εδώ Κέρκυρα, Ραδιοφωνικός Σταθμός Βορειοδυτικής Ελλάδος. (Αυτό έγινε όταν στη Ζάκυνθο λειτούργησε Σταθμός που ήταν Νοτιοδυτικής Ελλάδος.)

-Ελληνική Ραδιοφωνία, Κέρκυρα

-ΕΡΑ Κέρκυρα

 

Ο Γεώργιος Κάρτερ αντικαταστάθηκε από την Ρεγγίνα Μπέρτου-Θεοτόκη.

Επειδή όμως μια εκφωνήτρια δεν ήταν δυνατό να καλύψει τις ανάγκες του Προγράμματος προσελήφθη και η Νατάσα Τριβυζά.

Η Ρεγγίνα Θεοτόκη παραιτήθηκε με έναν πρωτότυπο τρόπο. Σ’ ένα χαρτί από κουτί τσιγάρων έγραψε : « Από σήμερα δεν ξανάρχομαι στη δουλειά»

Στη θέση της προσελήφθη η Νάκυ Αγάθου

Και στη συνέχεια, λόγω μεταθέσεως της Νατάσας προσελήφθη η Σοφία Γραμμένου – Δαγκλή σημερινή (1997) προϊσταμένη της ΕΡΑ Κέρκυρα.

Τις κανονικές άδειες των παραπάνω εκφωνητριών, κάλυπταν με απόσπαση εκφωνήτριες των Αθηνών…….

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο Ρ. Σ. Κερκύρας, εκτός της αναμετάδοσης των προγραμμάτων του Ρ.Σ. Αθηνών μετέδιδε μερικές ώρες της ημέρας, τοπικά προγράμματα.

Με εισήγηση του προϊσταμένου του Σταθμού και της εγκρίσεως της Γεν. Διευθύνσεως  του Ε.Ι.Ρ. είχε συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών της Κέρκυρας για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών προγραμμάτων.

Η πρώτη επιτροπή συγκροτήθηκε από τους :

Φιλικτήμονα Παραμυθιώτη, γιατρό και  μουσικολόγο, ως Πρόεδρο

Και μέλη :

Ειρήνη Δενδρινού, συγγραφέα.

Αγάθη Νικοκάβουρα.

Κώστας Δαφνής, δημοσιογράφος- συγγραφέας & πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Και Σπύρος Στούπης, συνταξιούχος αστυνομικός και συγγραφέας ( εξ Ηπείρου καταγόμενος).

Η επιτροπή αυτή συνεδρίαζε μια φορά το μήνα στο Σταθμό και ενέκρινε & απέρριπτε εισηγήσεις του προϊσταμένου του Σταθμού σχετικές με το πρόγραμμα.

Με το πέρασμα του χρόνου και τις αλλεπάλληλες αλλαγές των Γεν. Δ/ντών του Ε.Ι.Ρ., η επιτροπή προγράμματος καταργήθηκε από τον Γεν. Δ/ντή  Πύρρο Σπυρομίλιο.

Τα επόμενα  κεφάλαια αναφέρουν ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΝΕΩΝ,ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΦΥΛΑΚΕΣ – ΚΛΗΤΗΡΕΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΟΔΗΓΟΙ

Τα επόμενα κεφάλαια είναι ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ (λειτουργίες κ.λ.π),ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ (ολιγόχρονο γραφείο εισπράξεων λογαριασμών και διαφημιστών).

ΑΠΡΟΟΠΤΑ

1)    Το πρώτο «απρόοπτο ατύχημα» συνέβη όταν στη διάρκεια μεταφοράς των μηχανημάτων από το υπόστεγο-περιστύλιο με «κατρακύλια», έπεσε ένας αυτόματος PARKINSON, αρκετά βαρύς, στο πόδι του συναδέλφου τεχνικού Τάκη Τσιμπλοκούκου. Τρεις άλλοι τεχνικοί βάλαμε τα δυνατά μας να το ελευθερώσουμε. Αγωνία! Λαχτάρα!

2)    Ο συνάδελφος τεχνικός Νίκος Ρόμβος, ανέβηκε στην ταράτσα του κτηρίου να κλείσει τα παράθυρα-φεγγίτες πάνω από την αίθουσα του πομπού, όταν ένα από αυτά, του «πρόλαβε» το χέρι και του έκοψε ένα δάκτυλο που έπεσε πάνω στην τράπεζα ελέγχου του πομπού   ( CONTROL DESK ) .Φανταστείτε τη λαχτάρα του τεχνικού όταν είδε ένα  δάκτυλο πάνω στην τράπεζα!

3)    Ένα πρωινό η κονσόλα του θαλάμου ελέγχου παρουσίασε βλάβη. Έγινε ο σχετικός έλεγχος  και διαπιστώθηκε ότι ποντικοί είχαν «μασήσει» τις μονώσεις των καλωδίων και προκάλεσαν βραχυκυκλώματα. Έγινε αντικατάσταση σχεδόν όλων των καλωδίων. Εκείνο το πρωινό το πρόγραμμα του δικτύου διοχετεύτηκε στον πομπό απ’ ευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της κονσόλας.

4)    Μια γάτα που «προσελήφθη» για να αντιμετωπίσει τους ποντικούς, στην προσπάθεια της να συλλάβει κάποιο ποντικό μέσα στο πομπό, που ήταν σε λειτουργία, έπεσε θύμα του καθήκοντος πάνω σε υψηλή τάση της μονάδος «C»

5)    Ένα απριλιάτικο πρωινό και ενώ ο πομπός λειτουργούσε κανονικά, ξαφνικά «έπεσε» ο αυτόματος διακόπτης  CB65P και παρά την πίεση στο διακόπτη επαναφοράς από την τράπεζα του πομπού, ο πομπός «αρνιόνταν» να υπακούσει. Συγχρόνως ισχυρό ηλεκτρικό τόξο φαίνονταν στην μονάδα “E”.Ένα φίδι, οχιά, 60-70 εκατοστών πέρασε στην αίθουσα του πομπού και πήγε να «επιθεωρήσει» φαίνεται, την υψηλή τάση της μονάδος και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.  Σημείωση: Είχαμε πολλές επισκέψεις φιδιών πότε στο θάλαμο ελέγχου, κάτω από την κονσόλα, πότε στην αίθουσα των αντλιών και ποτέ στην κουζίνα, μέσα στο δοχείο σκουπιδιών. Το γήπεδο του Σταθμού ήταν γεμάτο φίδια. Γι’ αυτό  μέσα στο ψυγείο υπήρχε πάντοτε ορρός αντιφιδικός.

6)    Πρωινή βάρδια: Τσιμπλοκούκος, Ρεβίνθης και Χαρτζάβαλος. Ο πομπός είχε τεθεί σε λειτουργία. Όταν ο Τάκης Τσιμπλοκούκος πήγε να ελέγξει το ρεύμα γραμμής, μετακίνησε λίγο τον παλμογράφο. Ο παλμογράφος « σκόνταψε» και χτύπησε γειτονικό πυροσβεστήρα χιόνος. Ο πυροσβεστήρας έπεσε στο δάπεδο, απασφαλίστηκε και μ’ έναν εκκωφαντικό θόρυβο σκόρπισε τους αφρούς του αλλά και πανικό. Ήταν τόση η λαχτάρα, που πήραμε παραλίγο να το βάλουμε στα πόδια!

7)    Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών εκπομπών ο Σταθμός μετέδιδε ελαφρά ελληνικά τραγούδια αλλά και δημοτικά, τα οποία μάλιστα ήταν προσφορά από ακροατές της ηπειρωτικής πλευράς. Όμως τοπική εφημερίδα (9/2/1957) μας αποκάλεσε «Ραδιοσταθμό των ΤΣΑΜΗΔΩΝ». Μετά από λίγες μέρες, βέβαια, ανακάλεσε γιατί παρεξηγήθηκε από Ηπειρωτικής πλευράς.

8)    Την περίοδο ανεγέρσεων ιστών (1956) από το συνεργείο της MARCONI (Άγγλοι Τεχνικοί) και βοηθούς ντόπιους εργάτες, συνέβη το παρακάτω περιστατικό:  Ήταν Οκτώβρης μήνας, πλησίαζε και η γιορτή του «ΟΧΙ». Οι Άγγλοι έρχονταν κάθε μέρα στη δουλειά. Κι’ όμως 2-3 μέρες πριν από την επέτειο οι Άγγλοι είχαν εξαφανισθεί ! Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η χωροφυλακή, που τους βρήκαν φοβισμένους κλεισμένους σε ξενοδοχείο στην Παλαιοκαστρίτσα. Τι είχε συμβεί; Κάποιοι εργάτες τους «απείλησαν» ότι θα τους καθάριζαν την ημέρα του ΟΧΙ σε αντίποινα-εκδίκηση στα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των συμπατριωτών τους στα αδέλφια μας της Κύπρου.

9)    Τελετή «μπάσματα..» είναι η τελετή εναποθέσεως του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνας στη λάρνακά του. Την περιγραφή της τελετής θα έκανε ο δημοσιογράφος Νώντας Βέργης. Αφού δώσαμε τις ανάλογες εκφωνήσεις, από το Σταθμό «συνδεθήκαμε» με το Ναό και περιμέναμε ν’ αρχίσει η περιγραφή. Αλλά ματαίως! Αφήσαμε να τελειώσει όλη η λειτουργία χωρίς περιγραφή. Τι είχε συμβεί; Η καθαρίστρια της εκκλησίας έλυσε το μυστήριο, όταν βρήκε τον περιγραφέα μας λιπόθυμο  στο χώρο της χορωδίας, ψηλά στο γυναικωνίτη, απ’ όπου θα γίνονταν η περιγραφή!

10)   Άλλο απρόοπτο! Όταν επί «Εθνικής» Κυβερνήσεως επισκέφθηκε την Κέρκυρα ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Λαδάς, συνεργείο του Ρ. Σ. Κερκύρας τον ακολούθησε στην περιοδεία στα χωριά, μ’ ένα φορητό μαγνητόφωνο. Στο χωριό Αργυράδες και τη  στιγμή που ο «κος υπουργός» φώναξε έντονα.<< Θα μείνουμε στην εξουσία και δέκα και είκοσι και περισσότερα χρόνια και μετά τα παιδιά μας>>. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένα υπομονετικό γαϊδουράκι, που έβοσκε εκεί κοντά, άρχισε τις διαμαρτυρίες τόσο δυνατά που κάλυπτε την ομιλία. Λαχτάρα! Τι θα στέλναμε στην Αθήνα ; Ευτυχώς τα ίδια έλεγε και στα επόμενα χωριά, χωρίς όμως διαμαρτυρίες…..

 

11)     Μάρτης 1958. Προϊστάμενος του Ρ. Σ. Κερκύρας ο Ξενοφών Ξένος. Απόκριες ήταν .Όλα τα σωματεία της Κέρκυρας οργάνωναν χοροεσπερίδες, να μην κάνει μια αποκριάτικη εκδήλωση και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός; Πράγματι αποφασίστηκε να γίνει στο Δημοτικό Θέατρο  «ΦΟΙΝΙΞ» και τα έσοδα από τα εισιτήρια και τη λαχειοφόρα αγορά να διατεθούν στο ορφανοτροφείο Κερκύρας. Τα Εμπορικά καταστήματα- τα περισσότερα- ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σταθμού προσφέροντας διάφορα δώρα. Ποιο είναι το απρόοπτο; Για αίθουσα 500 θέσεων πουλήθηκαν πάνω από 800 εισιτήρια. Οι 500 βρήκαν καθίσματα και οι υπόλοιποι ακόμη διαμαρτύρονται!

 

12)       Μεγάλο Σαββάτο (1957) Ο σταθμός θα είχε παράταση λειτουργίας λόγω μετάδοσης της τελετής της Αναστάσεως από την εξέδρα της Άνω Πλατείας αλλά και της μετάδοσης ωριαίου ηχογραφημένου εορταστικού προγράμματος .Λόγω της παράτασης αλλά και της εορτής του Πάσχα η Υπηρεσία προσέφερε στη νυκτερινή βάρδια, πασχαλινά εδέσματα: αρνί ψητό, πατάτες φούρνου, σαλάτες, κόκκινα αυγά, γλυκά ταψιού και αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά έγιναν κρασί. Έτσι γύρω στις 10, κάποιος έριξε την ιδέα: Δεν κάνουμε από τώρα Ανάσταση; Και δεν κάνουμε! Τρώγαμε, πίναμε, ήρθαμε σε ευθυμία, αλλά το καθήκον, καθήκον. Στις 12 παρά τέταρτο συνδεθήκαμε με το συνεργείο της Άνω Πλατείας, μεταδώσαμε την τελετή της Αναστάσεως πολύ καλά, και στις 12 και τέταρτο αρχίσαμε τη μετάδοση του  ηχογραφημένου εορταστικού προγράμματος, που θα τελείωνε γύρω  στη 1 και τέταρτο.

Αλλά κάπως μας φαίνονταν, όχι ζωντανά! και λέμε: Δεν ανοίγουμε τη δισκοθήκη να πάρουμε κάτι ζωηρό; λίγα καλαματιανά, λίγα τσάμικα, να ευχαριστηθούν και οι Ηπειρώτες απέναντι; Αμ έπος, αμ έργον, που λένε, βάζουμε δίσκους από ¨καλαματιανό μαντήλι¨ ¨Ωραία Αιγιώτισσα¨ ¨παπάκι¨ μέχρι  ¨ιτιά¨  ¨Ήλιος¨ ¨Αμάραντος¨, Ζαγορίσια και πολλά άλλα δημοτικά. ¨τραβήξαμε το πρόγραμμα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

Την άλλη μέρα Πάσχα, ο σταθμός δέχθηκε μαζί με τις ευχές των ακροατών και τα συγχαρητήρια για το πλούσιο και Ελληνικότατο  πασχαλινό πρόγραμμα.

13)    Ο Χριστόδουλος Νίκας είχε προσληφθεί με σύμβαση για να ανεβαίνει στους ιστούς να αλλάζει καμένους λαμπτήρες στους φάρους και να παρατηρεί για αποφλοιώσεις χρώματος ή ραγίσματα μονωτήρων αλλά και καθαρισμό του δρομίσκου προσπελάσεως προς οικίσκους.

Ένα απόγευμα μαζί με το φύλακα του Σταθμού Γιώργο Κατσούλη, αφού καθάρισαν και μάζεψαν ένα σωρό από βάτα και αγριόχορτα, βάλανε φωτιά να τα κάψουν και όταν νόμισαν ότι τελείωσαν, πήγαν στην κουζίνα του Σταθμού τρώγανε μεζεδάκια, πίνανε και τα κρασάκια τους και ξαφνικά ακούνε σειρήνες από πυροσβεστικές αντλίες.

Τι είχε συμβεί; Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα καμένα βάτα, από τον άνεμο και προχωρούσε ακάθεκτη από το διπλανό χωράφι με χόρτα προς το αεροδρόμιο. Φαίνεται ότι κάποιος περαστικός είδε τη φωτιά, ειδοποίησε την πυροσβεστική και χωρίς να το καταλάβουν Γιώργος Κατσούλης και Χριστόδουλος Νίκας, βρέθηκαν στο εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορία του εμπρησμού εξ’ αμελείας. Αποτέλεσμα; Αθωώθηκαν λόγω βλακείας!

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΧΑΡΤΖΑΒΑΛΟΣ

Γεννήθηκε το 1928 στην Ήπειρο. Την 1η Αυγούστου του1955 ήρθε στην Κέρκυρα  σαν τεχνικός για να προετοιμάσει την δημιουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κερκύρας. Διακρίθηκε για την προσφορά του στην δημιουργία του Σταθμού.

Από το 1955 που ήρθε από την Ήπειρο μέχρι και σήμερα κατοικεί στην Κέρκυρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Από το 1997 μέχρι τις 11/6/2013 ημερομηνία κλεισίματος της ΕΡΑ Κέρκυρα δεν έχουμε ιδιαίτερες πληροφορίες αλλά μια και μοναδική φωτογραφία να δείξουμε

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Εμφανίσεις Άρθρων
3885058