Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κέρκυρα (Φωτογραφική ιστόρηση)

Νεκροί Σέρβοι στρατιώτες στο Βίδο.Η φωτογραφία αυτή έγινε Εθνικό σύμβολο και poster για παγκόσμια βοήθεια προς την Σερβία.

Αντιμαχόμενες ομάδες Κρατών κατά τον WW I ήταν:Η ΑΝΤΑΝΤ και οι ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ

ΑΝΤΑΝΤ

__________________

Γαλλία- Αγγλία-Ρωσία

Αριστερά η Γαλλία,δεξιά η Αγγλία και στη μέση η Ρωσία

Κατόπιν προστέθηκαν:

Ιαπωνία (1914), Ιταλία (1915),Ρουμανία (1916), Ελλάδα και Η.Π.Α (1917).

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ

__________________________

Γερμανία-Αυστρία-Ουγγαρία.

Η Τουρκία υπέγραψε μυστική συμφωνία στις 2 Αυγούστου 1914

Η ΤΡΙΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΩΝ: Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Κάϊζερ, ο Σουλτάνος της Τουρκίας Μεχμέτ και ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ

Η Βουλγαρία εισήλθε στο πόλεμο στις 15 Οκτωβρίου 1915

Η ΕΛΛΑΔΑ

----------------

Η Ελλάδα έμεινε ουδέτερη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.Μία από τις αιτίες ήταν η διαμάχη του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο που δημιούργησε τον Εθνικό Διχασμό. Ο Βενιζέλος ήθελε την συμμετοχή της Ελλάδας στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ διότι είχε βλέψεις προς την Βουλγαρία και την Τουρκία.Στις 16 Αυγούστου 1916 γίνεται το κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη που το υποστηρίζει ο συμμαχικός στρατός που έχει στο μεταξύ αποβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος αργεί αλλά τάσσεται με το κίνημα και στις 26 Σεπτεμβρίου μεταβαίνει στα Χανιά, όπου και σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση με αρχικά μέλη την τριανδρία, αποτελούμενη από τον ίδιο, το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή.Από εκεί μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αριστερά Δαγκλής,στη μέση Βενιζέλος και δεξιά Κουντουριώτης

Ο Κωνσταντίνος ήθελε μια ευμενή ουδετερότητα προς τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες, διότι η γυναίκα του ήταν αδελφή του Κάιζερ, αλλά και ο ίδιος είχε στρατιωτικά εκπαιδευτεί στον γερμανικό στρατό .

Ο Κωνσταντίνος με στολή Γερμανού Στρατηγού την ημέρα των γενεθλίων του Κάιζερ.

Την 29η Δεκεμβρίου του 1915 η ΑΝΤΑΝΤ αιφνιδιαστικά καταλαμβάνει την Κέρκυρα.

Βινιέτα μεγέθους γραμματοσήμου με την Κέρκυρα υπό Γαλλική σημαία.

Φωτογραφία από την αποβίβαση των συμμαχικών στρατευμάτων.

Οι Κερκυραίοι παρακολουθούν την αποβίβαση των στρατευμάτων και του υλικού της ΑΝΤΑΝΤ.

Το λιμάνι γεμάτο στρατεύματα.

Η αποβίβαση του Γάλλου Στρατηγού Guepratte

Επιθεώρηση των Γαλλικών Στρατευμάτων.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Ελληνικής Κυβέρνησης , η ΑΝΤΑΝΤ δικαιολόγησε την κατάληψη της Κέρκυρας ως προσωρινή. Σκοπό της, η περίθαλψη των Σερβικών στρατευμάτων μετά την οπισθοχώρηση τους μέσα από τα Αλβανικά βουνά, και η ανασύνταξή τους ώστε να γίνουν και πάλι ετοιμοπόλεμα.

Με βάση την έκθεση του Γάλλου Αρχιάτρου,υπεύθυνου για τα Γαλλικά Στρατεύματα στην Ανατολή, Albert Vaudremer,

(Η πρώτη σελίδα της έκθεσης)

η αποβίβαση των Σέρβων στην Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στα νότια παράλια της Αλβανίας, άρχισε το πρώτο μισό του Ιανουαρίου του 1916.

Η άφιξη της Σερβικής Στρατιάς ΤΙΜΟΚ στην Κέρκυρα, (πιθανόν στα Γουβιά)

΄(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό "LE MIROIR" τεύχος 118 27/2/1916)

Αποβίβαση Σέρβων στα Γουβιά.

(Φωτογραφία από το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ τεύχος 8 Άρθρο: "Oι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918").

Η Γαλλική Στρατιωτική Υγειονομική αποστολή,αποβιβάζεται στην Κέρκυρα.

Περισσότερα για την οπισθοχώρηση και την αποβίβαση του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα μπορείτε να παρακολουθήσετε από το Βίντεο που βρίσκεται στο μουσείο μας.

http://johnpetsalis.ning.com/video/e-ophisthochhorese-toy

Οι αποβιβάσεις συνεχίστηκαν ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με βροχή, άνεμο και κακοκαιρία σε διάφορες προκαθορισμένες παραλίες της Κέρκυρας, με κυριότερες αυτές του Βίδο αλλά και των Γουβιών.

Κατά την οπισθοχώρηση μέσω της Αλβανίας τα στρατεύματα τα οποία ήταν αποκαρδιωμένα και λιμοκτονούσαν είχαν παρουσιάσει πολλά κοιλιακά προβλήματα λόγω της κατανάλωσης χαλασμένης τροφής. Συγκεκριμένα επρόκειτο περί ενός καπνιστού ψαριού,με το όνομα "Σαράγκουα" που βρίσκονταν σε κατάσταση σήψης.Έτσι ερχόμενοι οι καταπονημένοι Σέρβοι στην Κέρκυρα έφεραν μαζί τους και ασθένειες.

Τραγικές φιγούρες Σέρβων τις πρώτες μέρες της άφιξής τους στην Κέρκυρα.

Η θνησιμότητα μεταξύ των Σερβικών στρατευμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλή, όπως φαίνεται από τους αριθμούς που ακολουθούν:

Την 23η Ιανουαρίου 1916, αποβιβάστηκαν 5000 άνδρες......πέθαναν 180.

Την 28η αποβιβάστηκαν 6200 ......πέθαναν 150.

Την 2η Φεβρουαρίου επί 24.000 πρόσφατα αποβιβασμένων ανδρών, ενταφιάστηκαν 177 πτώματα, κατόπιν 143 και 142 την 5η και 6η Φεβρουαρίου,επί ενός αποσπάσματος 36.000 ανδρών.Η θνησιμότητα συνεχίστηκε ως εξής: 95, 96, 117, 120, 103, κατά τις ακόλουθες ημέρες του ίδιου μήνα.

Από τίς 12 Μαρτίου,όπως θα δούμε και παρακάτω,άρχισε ο εμβολιασμός.Όμως οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονταν η στρατιά αυτή ήταν άσχημες και η επιδημία η οποία επικρατούσε ήταν από τις σοβαρότερες.

Στις 15 Μαρτίου,3 ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών,ύποπτα θύματα 331 τα 28 θανάσιμα.

Στις 17 Μαρτίου νέα κρούσματα 303

Στις 20 Μαρτίου νέα κρούσματα 256

" 21 Μαρτίου νέα κρούσματα 255

" 22 Μαρτίου νέα κρούσματα 290

" 23 Μαρτίου νέα κρούσματα 300

" 24 Μαρτίου νέα κρούσματα 316

" 25 Μαρτίου νέα κρούσματα 322

Ιατρική περίθαλψη,φαγητό και η πρόχειρη εγκατάσταση,ήταν οι πρώτες βοήθειες που δόθηκαν στους Σέρβους.

Ήταν τόση μεγάλη η θνησιμότητα, που ο ενταφιασμός των πτωμάτων έγινε μεγάλο πρόβλημα.Ακόμη και το σκάψιμο ήταν κι αυτό χρονοβόρο, με αποτέλεσμα την σήψη πολλών και βέβαια τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Έτσι αποφασίστηκε η ρήψη τους στη θάλασσα.Ο υγρός ομαδικός τάφος όπου έριχναν τους νεκρούς ονομάστηκε Κυανούν Κοινοτάφειον.

Λίγα λουλούδια από έναν Στρατιωτικό σε κάποιον φίλο, στο πρόχειρο νεκροταφείο.

Φόρτωμα για το κυανούν κοινοτάφειο

Μπροστά από το Βίδο βρίσκονταν αγκυροβολημένα τα πλοία του Υγειονομικού Σώματος ΄Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης" και "Χρυσαλλίς" στά οποία μεταφέρονταν οι νεκροί.Η πόντιση τους γίνονταν στα βόρεια τού νησιού, αλλά πολλά από τα πτώματα ξεβράζονταν στην στεριά και τα έβρισκαν χωρικοί οι οποίοι τα έθαβαν στις παραλίες βάζοντας πρόχειρους σταυρούς.

Το πλοίο "Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης"αναμένει τους σωρούς των νεκρών που είναι στοιβαγμένοι στις βάρκες, για να τους οδηγήσουν στο Κυανούν Κοινοτάφειον

.

Η ρήψη των νεκρών στην θάλασσα.

Ένας άλλος λόγος της ρήψης των νεκρών στην θάλασσα, ήταν η μη οριστική διάγνωση της ασθένειας.Τα συμπτώματα όμως έδειχναν ότι επρόκειτο για χολέρα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η υποδιεύθυνση της Υπηρεσίας Υγείας υπό την διοίκηση του γιατρού ΖΥΣΤΙΝ ΓΚΟΝΤΑΡ,αποφάσισε από κοινού με τον Δόκτορα ΠΟΤΕΒΑΝ υποδιευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Υγιεινής,την μετάβαση μιας ειδικής αποστολής στο Γαλλικό Αρχηγείο Στρατού .Η αποστολή αυτή είχε σαν σκοπό της την εκτίμηση της κατάστασης,την οριστική διάγνωση της ασθένειας, αλλά και να διατάξει γενικά μέτρα προφύλαξης.Επίσης ζήτησε να σταλεί και να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα εργαστήριο Βακτηριολογίας. Η αποστολή επέστρεψε την 28η Φεβρουαρίου του 1916 με τον Γενικό Ιατρικό Επιθεωρητή ΓΚΡΑΛ. Η διάγνωση της χολέρας επιβεβαιώθηκε και στάλθηκαν τα απαιτούμενα για την εγκατάσταση του εργαστηρίου.

Φεύγοντας από την Γαλλία,η αποστολή πήρε μαζί της 25.000 δόσεις εμβολίου κατά της χολέρας,οι οποίες παρασχέθηκαν από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ των Παρισίων. Αυτές αρκούσαν για τις πρώτες ανάγκες. Στην συνέχεια οι αφίξεις των εμβολίων από την Γαλλία ήταν συνεχόμενες και έτσι επετράπη στην Υπηρεσία, χωρίς διακοπή, να εμβολιάσει μέσα σε έναν μήνα 210.000 άτομα.Η Αθήνα,από την πλευρά της απέστειλε μια μικρή ποσότητα εμβολίων, η οποία κατευθυνόμενη αρχικά προς τους Αγ.Σαράντα, έφτασε στη Κέρκυρα πολύ αργά.

 

Το εργαστήριο εγκαταστάθηκε στην θέση των παλαιών θαλασσίων θερμών λουτρών του συγκροτήματος της "Ρολίνας"(καζίνο) που σήμερα υψώνεται το ξενοδοχείο ΚΟΡΦΟΥ ΠΑΛΛΑΣ. Δίπλα από το κτίριο αυτό, (δεν διακρίνεται) ήταν στρατωνισμένοι οι ζουάβοι της φρουράς.Κάθε πρωί γίνονταν με επισημότητα η έπαρση της σημαίας με τιμητική φρουρά,σαλπίσματα της φανφάρας και παιανιζόνταν η απαραίτητη Marseillese (Ο Εθνικός Ύμνος της Γαλλίας.)

Μαζί με τα στρατεύματα ήρθαν στο νησί και χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

(Φωτογραφία από το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ τεύχος 8 Άρθρο: "Oι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918").

Περίπου 30.000 παιδιά,12-18 ετών, ακολούθησαν την οπισθοχώρηση.Τα 15.000 από αυτά πέθαναν μέχρι να φθάσουν στα παράλια της Αλβανίας.Γύρω στα 6.000 πέθαναν κατά την διάρκεια της αναμονής για να μεταφερθούν στην Κέρκυρα,καθότι ήταν άσιτα και καταβεβλημένα.Το ταξίδι από τις περιοχές που ήταν στρατοπεδευμένα μέχρι την Κέρκυρα διαρκούσε 24 ώρες. Στις μεταφορές αυτές πέθαναν 2.000 παιδιά.Τελικά μεταφέρφηκαν στο νησί περίπου 7.000 παιδιά.

Οι πιο μικροί σε ηλικία Σέρβοι στρατιώτες.

Ο Στρατηγός Μοντεσίρ και το Στρατηγείο του εγκαταστάθηκαν στην βίλλα Καλαβρέντζου.

Το Αχίλλειο (θερινή κατοικία του Κάιζερ) κατελήφθη και εκεί εγκαταστάθηκε το νοσοκομείο των αξιωματικών.

Το Αχίλλειο φρουρείται . Πινακίδα γραμμένη σε τρεις γλώσσες. Γερμανικά,Ιταλικά και Ελληνικά απαγορεύει την είσοδο.

(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό "L' ILLUSTRATION" τεύχος 3807 19/2/1916)

Τα πράγματα του Κάιζερ σφραγίστηκαν και φυλάσσονταν από φρουρούς.

(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό "L' ILLUSTRATION" τεύχος 3807 19/2/1916)

Τα αυτοκίνητα του Κάιζερ βρίσκονταν ακόμη στα πάρκιν τους και Γάλλοι στρατιώτες ποζάρουν εμπρός τους.

(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό "L' ILLUSTRATION" τεύχος 3807 19/2/1916)

Στα μαγειρεία του Αχιλλείου ετοιμάζονταν στις αυτοκρατορικές κατσαρόλες, το γεύμα για την σίτιση των ασθενών, της φρουράς,και του ιατρικού προσωπικού.

(Η φωτογραφία είναι από το περιοδικό "LE MIROIR" τεύχος 118 27/2/1916).

Αξιωματικοί στον κήπο του Αχιλλείου.

Το νεκροταφείο των αξιωματικών στο Αχίλλειο

Ιταλικό ιππικό στο νέο Φρούριο όπου και εγκαταστάθηκαν οι Ιταλοί.Οι Γάλλοι είχαν εγκατασταθεί στο Παλαιό Φρούριο.

.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Πρόχειρη κατασκήνωση στο Βίδο

Μέσα σε ένα μήνα το Βίδο έγινε ένα τεράστιο νοσοκομειακό κέντρο.Το Λαζαρέτο δέχονταν τους χολερικούς και τα θύματα του εξανθηματικού τύφου. Στα Σερβικά στρατόπεδα δημιουργήθηκαν αναρρωτήρια.Η Επιτροπή Υγιεινής παρείχε οδηγίες για την απολύμανση των ασπρορούχων,την μάχη ενάντια στις μύγες,την εγκατάσταση των αποχωρητηρίων και την τοποθέτησή τους, αλλά και την συστηματική τους απολύμανση με χλωριούχο ασβέστιο.

Έχοντας γίνει η διάγνωση της χολέρας,ο δόκτορ Ποτεβάν έλαβε την πρωτοβουλία της επίσημης ανακοίνωσης της αρρώστιας και πρότεινε στον Στρατηγό της Μεραρχίας,Αρχηγό της Γαλλικής Στρατιωτικής Αποστολής, την δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Υγιεινής στην Κέρκυρα.Η επιτροπή συνήλθε στις 10/3/1916. Από τις 5 Φεβρουαρίου πολλοί από τους ντόπιους, των οποίων οι κατοικίες γειτόνευαν με τα Σερβικά στρατόπεδα, είχαν μολυνθεί από χολέρα.Οι πρώτες περιπτώσεις,έξι τον αριθμό,επί των οποίων σημειώθηκαν δύο θάνατοι,είχαν εμφανιστεί σε μια απομονωμένη οικία κοντά στο στρατόπεδο στα Γουβιά. Τέσσερις και οκτώ ημέρες αργότερα,εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στον Ύψο και στην Κορακιάνα. Κατόπιν δύο νέα θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν στο Μαντούκι και την μεθεπομένη η ασθένεια εξαπλώθηκε στην ίδια την πόλη, όπου παρατηρήθηκαν είκοσι κρούσματα εκ των οποίων τα δεκαοκτώ θανατηφόρα.

Η κηδεία επίσημου Σέρβου αξιωματικού 19/1/1916.

Τα γενικά μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν για την προστασία της πόλης ήταν:

1ον) Η απαγόρευση της πρόσβασης σε όποιον δεν κατοικούσε στην πόλη.

2ον) Δικαίωμα είχαν μόνον οι έχοντες υποχρεωτικά εκεί τα διοικητικά ή στρατιωτικά τους καθήκοντα.

3ον) Να εμβολιαστεί επειγόντως,όλος ο πολιτικός και στρατιωτικός πληθυσμός.

4ον) Να προληφθεί ο ένυδρος κίνδυνος με άμεση ανάλυση του νερού που καταναλώνονταν.

5ον) Να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα μέτρα που έπρεπε να λαμβάνουν.

6ον) Να κοινοποιηθούν οι διαταγές οι οποίες θα μοιράζονταν στους περαστικούς στον δρόμο,στα σπίτια και να τοιχοκολληθούν.

7ον) Να καταρτιστεί άμεσα ένας ονομαστικός κατάλογος όλων των ατόμων οι οποίοι κατοικούσαν στην πόλη ή στα προάστια ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

8ον) Η Αστυνομία να αναζητά και να συλλαμβάνει παράνομους ενοίκους.

9ον) Ο Σέρβος γιατρός της επιτροπής, να προμηθεύεται έναν κατάλογο των Σέρβων στρατιωτικών και πολιτών οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν μέσα στην πόλη.

10ον) Οι περίπολοι να συλλαμβάνουν τους Σέρβους που δεν περιλαμβάνονταν στον πιο πάνω κατάλογο.

Στην επιτροπή συμμετείχαν Γάλλοι, Σέρβοι και Κερκυραίοι γιατροί. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Κωνσταντίνος Παλατιανός,ο Σπυρίδων Παξινός ή Πίγκος,οΣπυρίδωνας Τζουλάτης κ.λ.π.οι οποίοι για την δράση τους παρασημοφορήθηκαν

Ευχαριστήριο έγγραφο του Δήμου Κερκυραίων προς τον γιατρό Σπυρίδωνα Τζουλάτη για τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες που πρόσφερε κατά την επιδημία της χολέρας.

Ο αριθμός των εθελοντικά εμβολιασμένων ήταν αρκετά περιορισμένος.Η επιτροπή δεν έκανε άλλωστε τίποτα ιδιαίτερο ώστε να αυξηθεί ,εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνουν οι εμβολιασμοί από τους γιατρούς οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι ειδικά για την υπηρεσία αυτή.

Καταρτίστηκε λοιπόν το ακόλουθο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού:

Χωρίστηκε η Πόλη σε τομείς.Κάθε ιατρική ομάδα που αποτελούνταν από τον γιατρό αρχηγό,είχε μαζί του δύο βοηθούς και έναν αστυνομικό. Έτσι στις 12 Μαρτίου άρχισαν οι εμβολιασμοί όπως περιγράφονται παρακάτω.

Πριν εισέρθουν στην οικία για εμβολιασμό,ο γιατρός αρχηγός της ομάδας έβαζε έναν αστυνομικό στην πόρτα,ώστε να απαγορεύει την έξοδο σε οποιονδήποτε.Με αυτή την προφύλαξη,κάθε ένοικος της οικίας,εμβολιάζονταν οικιοθελώς  ή καταναγκαστικά.

Για να αποφευχθεί τυχόν εξαπάτηση,η επιτροπή είχε εκδώσει βιβλιάρια με αποκόμματα.Το εξώφυλλο έφερε το όνομα του δικαιούχου του βιβλιαρίου.Το απόκομμα που δίνονταν, έφερε το όνομα του εμβολιαζόμενου , την διεύθυνσή του,την ημερομηνία του εμβολιασμού και την υπογραφή του γιατρού που έκανε τον εμβολιασμό.Το απόκομμα που έμενε στο βιβλιάριο είχε τις ίδιες πληροφορίες.Κάθε βράδυ,τα βιβλιάρια επιστρέφονταν στα κεντρικά της επιτροπής με τα στοιχεία των εμβολιασθέντων και έτσι με τον τρόπο αυτό,αναγνωρίζονταν και ελέγχονταν.

Αρωγός στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, ήταν και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Το σύστημα αυτό του εμβολιασμού των κατοίκων,συμπληρώνονταν και από τους δημόσιους εμβολιασμούς στις εκκλησίες. Αυτοί ρυθμίζονταν και επιβλέπονταν,όπως και οι εμβολιασμοί στο αναρρωτήριο του λιμανιού,από τον Δόκτορα ΜΠΛΑΝ από την Τυνησία.

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε στους γιατρούς που έκαναν τους εμβολιασμούς, να εμβολιάσουν εντός 8 ημερών τους 15.000 κατοίκους της πόλης.

Κατά την περίοδο αυτή,οι κινούμενες μονάδες εμβολίασαν 8 κοινότητες της ενδοχώρας του νησιού,όπου είχαν εμφανιστεί κρούσματα.

Στις 16 Μαρτίου,5 ημέρες από την αρχή των εμβολιασμών,παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων της χολέρας από 10 σε 6. Στις 19, ο αριθμός των αρρώστων ανέβηκε στους 13 λόγω της εμφάνισης 5 κρουσμάτων στο Άσυλο Φρενοβλαβών,αλλά από την ημέρα εκείνη, ουσιαστικά η επιδημία είχε αποτραπεί.

Από τις 22 Μαρτίου ο αριθμός των καθημερινών περιπτώσεων στην Πόλη έπεσε στους 3.Στις 10 Απριλίου εμφανίστηκε το τελευταίο κρούσμα. Από την ημερομηνία αυτή, η χολέρα είχε τελειώσει.

Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων χολέρας ο οποίος παρατηρήθηκε στον άμαχο πληθυσμό της Κέρκυρας, ήταν 185 και οι θάνατοι έφτασαν τους 68. Η δεύτερη σειρά εμβολιασμών, έγινε όπως προβλεπόταν 8 ημέρες μετά την πρώτη,κάνοντας χρήση της ίδιας οργάνωσης.

Σημειώνεται, ότι στην Κέρκυρα,τα Γαλλικά Στρατεύματα τα οποία έπρεπε να διασφαλίσουν την διατήρηση της τάξης στους πιο μολυσμένους τόπους,δεν είχαν ούτε έναν άρρωστο από χολέρα κι αυτό γιατί το Στράτευμα είχε εμβολιαστεί πριν από λίγο καιρό.

Κατά τον καιρό αυτό η πόλη είχε έλλειψη ύδατος.Υπήρχε παροχή ύδατος κατά περιοχή,για δύο ώρες σε διαφορετικούς τομείς της πόλης. Οι οικίες, είχαν άρδευση με υδρορροές κι αυτές ήταν άδειες ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.Τα αποχωρητήρια μολύνονταν και οι σωληνώσεις έφραζαν. Ενώπιον του κινδύνου αυτού η Επιτροπή Υγιεινής αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν σταθμό αυτόματης χλωρίωσης στο κέντρο διανομής των υδάτων. Ταυτόχρονα,τα ύδατα τα οποία λόγω λάθους υπολογισμού χύνονταν στην θάλασσα,συγκεντρώνονταν με την φροντίδα του Ναυτικού μέσω σωληνώσεων.

Οι σωληνώσεις αυτές, οι οποίες από την εποχή της Αγγλοκρατίας κατέληγαν στο Αχίλλειο,εφοδιασμένες με βαλβίδες αποκλεισμού,επέτρεπαν να κατακρατείται ένα υγρό του οποίου η ανερχόμενη θερμοκρασία καθιστούσε την διατήρηση ιδιαίτερα χρήσιμη.Τα δεξαμενόπλοια πήγαιναν κάθε μέρα και γέμιζαν από τη δεξαμενή του Αχιλλείου και μοίραζαν σε διάφορα λοιμοκαθαρτήρια και στα αγκυροβολημένα πλοία νερό του οποίου η καθαριότητα βεβαιώνονταν από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε το Βίδο ούτε η νήσος του λοιμοκαθαρτηρίου (Λαζαρέτο) στερήθηκαν για μια στιγμή το πόσιμο νερό.

Τα πιο αυστηρά μέτρα λήφθηκαν για την απολύμανση των βόθρων.Μια ειδική ομάδα απολύμανσης επιφορτίστηκε με το έργο αυτό. Η χρήση χλωριούχου ασβεστίου γενικεύθηκε.Τα σκουπίδια αποτεφρώνονταν σε φούρνους τους οποίους είχαν χτίσει τα Γαλλικά και τα Σερβικά στρατεύματα και η μάχη κατά των μυγών συνεχίζονταν συστηματικά.

Η Αθήνα απέστειλε ένα προκατασκευασμένο νοσοκομείο συνοδευόμενο από επαγγελματίες συναρμολογητές.Το νοσοκομείο αυτό,γερμανικής προέλευσης,εγκαταστάθηκε σ' έναν απομονωμένο λόφο,ο οποίος εξυπηρετούνταν από έναν μοναδικό δρόμο, εύκολο στην φύλαξη και βατό για τα υγειονομικά οχήματα.

Στον λόφο αυτό βρίσκονταν ένα γηροκομείο,αρκετά φτωχό,με επισφαλείς εγκαταστάσεις το οποίο όμως διέθετε έναν εκτενή άδειο χώρο. Οι ένοικοι του γηροκομείου είχαν ήδη πληγεί από την επιδημία,έτσι δεν υπήρχε φόβος,με την εγκατάσταση του νοσοκομείου,να δημιουργηθεί μία νέα εστία μόλυνσης. Το νοσοκομείο άνοιξε στις 21 Μαρτίου.Κατά την ημέρα εκείνη,η επιδημία βρισκόταν ήδη σε ύφεση και μόνο 17 ασθενείς οι οποίοι αναρρώνανε απομονώθηκαν εκεί,λόγω της πιθανότητας να φέρουν μικρόβια.

Οι εμβολιασμοί,η επιτήρηση των υδάτων,η αποσυμφόρηση της πόλης,τα μέσα περίθαλψης των αμάχων, ρυθμίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε χρειάζονταν να βεβαιώνεται ο συντονισμός και η εκτέλεση των μέτρων αυτών.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός,η επιτροπή συνερχόταν κάθε βράδυ παραλαμβάνοντας τις αναφορές των γιατρών, οι οποίοι διενεργούσαν τους εμβολιασμούς. Κάθε μέρα,λάμβανε χώρα μία επιθεώρηση σε διαφορετικό τομέα ή σε μια κοινότητα η οποία είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτη. Στην εξάπλωση βοήθησαν η ρυπαρότητα κάποιων τομέων της πόλης οι οποίοι ήταν φραγμένοι από ακαθαρσίες.Επίσης η κατάπτωση και η κακή συντήρηση των σφαγείων της .Η ανεπάρκεια των σωληνώσεων από την αφετηρία μέχρι την έξοδό τους από την πόλη και η απόφραξη τους.Η δυσάρεστη συνήθεια των κατοίκων να διατηρούν τα περιττώματα των τελευταίων 24 ωρών στην οικία τους,ώστε να πάνε να τα αδειάσουν την νύχτα σε παράνομους βόθρους οι οποίοι μερικές φορές ήταν δίπλα σε πηγάδια. Μια σειρά από επιστολές στον Νομάρχη,και προσωπικές επισκέψεις είχαν ως αποτέλεσμα να απαλειφθούν κάποια από αυτά τα σφάλματα και να βελτιωθούν τουλάχιστον κάποια άλλα. Έτσι η επίβλεψη των Ελλήνων Υγιεινολόγων έγινε πιο αποτελεσματική,οι ελληνικές αρχές απομακρύνθηκαν από την χαλαρότητα τους και η κατάσταση στον τομέα της υγιεινής της πόλης έγινε καλύτερη.

Κατά τις ημέρες της πλήρης απόγνωσης ένας Σέρβος στρατιώτης έγραψε ένα τραγούδι το οποίο και τραγουδούσε μαζί με τους εξαθλιωμένους συναδέλφους του.Ο τίτλος του τραγουδιού αυτού, TAMO DALEKO. Έμελλε να γίνει το Εθνικό τραγούδι της Σερβίας για όλη την περίοδο του Α! Παγκοσμίου Πολέμου και παραμένει μέχρι και σήμερα να τραγουδιέται θυμίζοντας τις κακουχίες που πέρασε τότε ο λαός της.

Αγγλική Μετάφραση

There, far away, far away from the sea,

There is my village, there is my love.
There is my village, there is my love.

Oh should it have come, that sad, unhappy night,
When you, my dear, went to the bloody fight.

There, far away, where the yellow lemons flower,
There was the Serbian Army's only path.
There was the Serbian Army's only path.

There far away, far away from the sea,
There is my village, there is Serbia.
There is my village, there is Serbia.

Without my homeland, on Corfu I live,
And still I happily cheer, Long Live Serbia.
And still I happily cheer, Long Live Serbia.

 

 Το νεκροταφείο της Μεραρχίας ΔΡΙΝΟΥ στον Άγιο Ματθαίο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Γιαννούλης, ένας χωρικός από τα Επισκοπιανά ο οποίος όμως κατοικούσε στον Άγιο Ματθαίο ,περιμάζεψε πτώματα Σέρβων τα οποία ενταφίασε σε ένα κτήμα του δημιουργώντας ένα μικρό νεκροταφείο.

Οι Σέρβοι τίμησαν τον άνθρωπο αυτόν ιδιαίτερα.Έστησαν την προτομή του και αναμνηστική πλάκα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Ματθαίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σατυρικό αντισερβικό σκίτσο που δείχνει τον Βασιλέα Πέτρο,τον διάδοχο Αλέξανδρο,τον πρωθυπουργό Πάσιτς και τον αρχηγό του στρατού Πούτνικ να το σκάνε μέσω Αλβανίας.

H Αναδιοργάνωση

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι μαζί με το στρατό και την αρχηγία του, ήρθε στην Κέρκυρα και η Κυβέρνηση της Σερβίας της οποίας πρόεδρος ήταν ο Νίκολα Πάσιτς.

Η κυβέρνηση (Σκουψίνα) συνεδρίαζε κατ'αρχήν στο Ξενοδοχείο Bella Venezia, αλλά για τις εργασίες του Κοινοβουλίου ,τους παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κερκυραίων το Δημοτικό Θέατρο.

To σύνολο των βουλευτών φωτογραφίζεται στη δυτική πλευρά του Δημοτικού Θεάτρου.

Από συνεδρίαση της κυβέρνησης στο θέατρο.

Από τους βουλευτές, μια μερίδα ήταν Σοσιαλιστές που υποστήριζαν με πάθος την ιδεολογία τους, η οποία ήταν ενάντια στον Σερβικό σωβινισμό.Δημιουργήθηκαν επεισόδια που ανάγκασαν δύο φορές τα Γαλλικά στρατεύματα να περικυκλώσουν το Δημοτικό Θέατρο.

Η αναμνηστική πλάκα που αναρτήθηκε το 1918 στο Δημοτικό Θέατρο

Ο Πρωθυπουργός Πάσιτς υπαγορεύει στον γραμματέα του.

(Φωτογραφία από το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ τεύχος 8 Άρθρο: "Oι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918").

Ο Στρατηγός Πέταρ Μπόγεβιτς,Αρχηγός του Επιτελείου της Ανωτάτης Διοίκησης του Σερβικού Στρατού επιθεωρεί καταυλισμό στην Κέρκυρα, 1916.


Στα τέλη Ιανουαρίου εγκαινιάστηκε και το πρώτο αεροδρόμιο του νησιού στο μέρος που βρίσκεται και το σημερινό αεροδρόμιο

Στη φωτογραφία μας βλέπουμε το σκελετό του μεγάλου υπόστεγου όπου φυλάσσονταν τα Ζέμπελιν. Τα Ζέμπελιν τα οποία χρησιμοποιούνταν και ως επιθετικά, αποτελούσαν μαζί με τα υδροπλάνα την αεροπορική υποστήριξη.

Το υπόστεγο εκτός της φύλαξης είχε και εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού.Δύο αεροπλάνα τύπου Ζέμπελιν(Νταρ-λαντ και Καμπανία) συνέδεαν την Κέρκυρα με την Θεσσαλονίκη δύο φορές την εβδομάδα.

 

Ο πρίγκηπας Αλέξανδρος.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1916, ο διάδοχος του Σερβικού θρόνου Αλέξανδρος,ήρθε στην Κέρκυρα για να εξετάσει την κατάσταση του στρατεύματος αλλά και για να ανυψώσει το ηθικό του.

Στον πρίγκηπα-Διάδοχο έγινε επίσημη υποδοχή. Από την πλευρά της Γαλλίας ήταν ο Υπουργός M.Boissonnas, από την Σερβική πλευρά τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Πάσιτς,όπως φαίνεται στην φωτογραφία μας και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Η μουσική έπαιζε τον Σερβικό Ύμνο. Ο Διάδοχος χαιρέτησε δια χειραψίας όλους τους Υπουργούς και διπλωμάτες Σέρβους αλλά και τους Γάλλους Αξιωματικούς που του παρουσίασε ο Γάλλος Στρατηγός Douchy.Στην συνέχεια επιθεώρησε παρατεταγμένο Άγημα.

 

Ακολουθούν εικόνες από την ζωή των Σέρβων στα στρατόπεδα τους.

Στις 13 Φεβρουαρίου ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε ένα-ένα τα σερβικά στρατεύματα. Σε αυτό των Γουβιών απευθυνόμενος στο στράτευμα είπε: Εάν οι καταστάσεις μου το επιτρέψουν,αφού τελειώσει η πρώτη περίοδος της αναδιοργάνωσης του στρατεύματος,ελπίζω να φύγω για το Παρίσι για να επισκεφθώ τον Πρόεδρο Poincare και τον Αρχιστράτηγο Joffre.Γνωρίζετε τι σημαίνει για εμάς Γαλλία σήμερα.Είναι αυτή και οι δυνάμεις της που μας περιμένουν όλους και αισθάνομαι βαθιά να αναφερθώ και εκ' μέρους του Αρχηγού των Δυνάμεών μας.Επειδή πρόκειται για έναν νέο Βαλκανικό πόλεμο σε εξέλιξη,η εμπειρία μας στα Βαλκανικά θέματα μπορεί να είναι χρήσιμη στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Έχουμε πλήρη γνώση για το ποια ήταν η πραγματική κατάσταση και πως η Αυστρία εξασκούσε τυραννία όλες τις ώρες και στιγμές,αλλά και για την στάση της Βουλγαρίας.Εκείνο που έχει σημασία,στην νέα μας προσπάθεια,είναι πως ότι κι αν τραβήξαμε στο παρελθόν, δεν θα ξανάρθει πια.

Θα δείτε ότι αρκετές από τις Μεραρχίες μας,όπως αυτή του Μοράβα π.χ. είναι σχεδόν ανασυνταγμένες. Λείπουν ακόμη οι νέες στρατιωτικές ενδυμασίες,τα όπλα και τα πολεμοφόδια, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό είναι οργανωμένο.Σε δύο μήνες ή τρεις το πολύ, θα μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να συμμετάσχουμε στον Βαλκανικό πόλεμο με έναν στρατό από 130.000 έως 150.000 ανδρών και με τις δυνάμεις του Στρατηγού Sarrail, να κάνουμε μία πάλη που δεν θα τελειώσει παρά μόνο με νίκη. Η Σερβία είναι στα Βαλκάνια αυτό που είναι η Γαλλία στην Ευρώπη και δεν πρέπει να είναι ηττημένη.

Υπαίθρια λειτουργία του στρατεύματος,από Καναδό ιερωμένο, παρουσία του Πρίγκηπα Αλέξανδρου.

Ο Αρχηγός του στρατού Ραντομίρ Πούτνικ σε μεγάλη ηλικία και άρρωστος από την οπισθοχώρηση στην Αλβανία,υποβασταζόμενος από στρατιώτες,επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και επισκέπτεται τα στρατόπεδα για να εμψυχώσει τους άνδρες.

Έγιναν υπαίθρια γεύματα στα στρατόπεδα με την παρουσία του.

Οι φούρνοι έβγαζαν όλη μέρα ψωμί

Τα μπάνια στη θάλασσα ήταν ένα μέτρο απαραίτητο για την καθαριότητα των χιλιάδων στρατιωτών..

 

Τα Γαλλικά στρατεύματα

Στρατός Ξηράς

Οι Ζουάβοι (όνομα μιας φυλής της Αλγερινής Καβυλίας απ' όπου στρατολογήθηκαν οι πρώτοι στρατιώτες του Γαλλικού αποικιακού ελαφρού πεζικού-Αλγερία 1831),ήταν το κύριο μάχιμο σώμα της Γαλλικής φρουράς της Κέρκυρας.

 

Κατά τον Α! Παγκόσμιο πόλεμο,το σώμα των Ζουάβων αποτελούνταν αποκλειστικά από Γάλλους,παρ'όλο που η στολή τους εξακολουθούσε να αραβοφέρνει .Υπήρχαν τέσσερα συντάγματα τα οποία διακρίνονταν από το χρώμα μιας ταινίας στο εξωτερικό μέρος των σαλβαριών τους που ονομάζονταν tombeau.To χρώμα του 1ου Συντάγματος ήταν κόκκινο,του 2ου λευκό,του 3ου κίτρινο και του 4ου βαθύ κυανό.

Παράταξη Ζουάβων στη κάτω πλατεία για επιθεώρηση.

Σώμα Αλπινιστών παρελαύνει στην πλατεία του Νέου Φρουρίου,στον πρώην σταθμό του ΚΤΕΛ.

 

Τα πλοία και η ζωή σε αυτά.

 

 

Το λιμάνι

Ιταλικό πλοίο μετέφερε βοήθεια για τους Σέρβους.

Το εργαστήριο επισκευής των αυτοκινήτων.

Οι Αυστραλοί

Οι Αυστραλία έστειλε στην Κέρκυρα τρία πολεμικά σκάφη για να βοηθήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στον εντοπισμό των εχθρικών υποβρυχίων και να περιφρουρούν για τυχόν επίθεση αυτών στα συμμαχικά καράβια.Τα τρία αυτά πολεμικά ήταν HMAS Huon,HMAS Parramatta και HMAS Torrens. Μία από τις ενέργειές τους ήταν  η πόντιση ενός μεγάλου ανθυποβρυχιακού διχτιού.

Εάν παρατηρήσουμε την λεπτομέρεια της πιο πάνω φωτογραφίας θα δούμε ότι το ανθυποβρυχιακό δίχτυ ξεκινούσε από το Καποσίδερο (βλέπουμε τις ποντισμένες σημαδούρες).

 

 

Οι Αμερικάνοι

Οι Αμερικανοί έστειλαν έναν στολίσκο(Splinter fleet) από ανθυποβρυχιακά σκάφη για την φύλαξη του στενού Κέρκυρα-Ότραντο το λεγόμενο The Ontranto Barrage.

 

Ως βάση τους είχαν τον κόλπο των Γουβιών.

 

Ο Ναύαρχος του στολίσκου Cpt.Nelson γίνεται αποδεκτός από της συμμαχικές δυνάμεις.

 

Η Ναυαρχίδα του στολίσκου αυτού ήταν το πλοίο Λεωνίδας.

Τα πληρώματα των πλοίων έφτιαξαν την βάση τους(Νο 25) στην στεριά μέσα στους ελαιώνες.

 

 

Από τη δράση των Αμερικάνικων ανθυποβρυχιακών

 

Τα καράβια σημαιοστολισμένα για την νίκη και το τέλος του πολέμου.

Η ζωή των Ναυτών

Από κάρτες που έστελναν οι Αμερικανοί και τα γραφόμενα στο πίσω τους μέρος.

Η φωτογραφία στο πίσω μέρος γράφει αυτό που είναι επικολλημένο στο επάνω αριστερά μέρος της, δηλ. Έλληνες (Κερκυραίοι) τραγουδούν στις αμερικανικές δυνάμεις.Κέρκυρα 4 Ιουλίου 1918(Φυσικά με το αζημίωτο)

Όταν έφυγαν είχαν αφήσει και αυτοί τους νεκρούς του πίσω.

Οι Ξένες Δυνάμεις και οι Κερκυραίοι

Τα παιδιά

Όπως είδαμε και πιο πάνω, γύρω στα 7.000 παιδιά έφθασαν στο νησί.

Η φροντίδα για τα παιδιά ήταν μεγάλη και από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και από τούς Κερκυραίους. Οι ντόπιες αρχές φρόντισαν και έδωσαν χώρο για να δημιουργηθεί Σερβικό σχολείο.

 

Η συνύπαρξη

Η ύπαρξη τόσων πολλών στρατευμάτων στο νησί έκανε τους ντόπιους να είναι διστακτικοί στις σχέσεις τους με τους ξένους.Η Κέρκυρα βρέθηκε ξαφνικά να έχει 250.000 κατοίκους.Σιγά - σιγά οι σχέσεις εξομαλύνθηκαν γιατί η συμπεριφορά των Γάλλων ήταν πολύ φιλική προς τον κόσμο.Εκείνοι που θεωρούσαν ότι το νησί ήταν υπό κατοχή ήταν οι Ιταλοί,οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα (1923) το κατέλαβαν προσωρινά.Προς τους Σέρβους η συμπάθεια ήταν μεγάλη και η αλήθεια είναι ότι παρά την άσχημη κατάστασή τους κανένα επεισόδιο δεν αναφέρεται κατά την παραμονή τους εδώ.

Τους παραχωρήθηκε ο Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων όπου οι λειτουργίες γίνονταν στην Σερβική γλώσσα από Σέρβους ιερωμένους.

. Στην Κέρκυρα εκδίδονταν και η εφημερίδα...

ΣΕΡΒΙΚΑ ΝΕΑ.

\

\Οι Γάλλοι όταν είχαν έξοδο, αλλά και οι Σέρβοι γέμιζαν την πόλη.

 

Στα χωριά

Βέβαια και οι Κερκυραίοι χωρικοί δεν έχαναν την ευκαιρία να κάνουν μικροεμπόριο πλησιάζοντας τα στρατόπεδα και πουλώντας τις πραμάτειες τους.

Η Αποχώρηση

Η Διακήρυξη της Κέρκυρας, 20 Ιουλίου του 1917

Η διακήρυξη αυτή περιελάμβανε μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών εξόριστων από την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία προβλέποντας την δημιουργία ενός νέου έθνους, τη Γιουγκοσλαβία, στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης και εξοπλισμού των Σέρβων είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί γύρω στις 15 Μαρτίου, και δημιουργήθηκαν 6 Μεραρχίες"ΔΡΙΝΑ","ΣΟΥΜΑΔΙΑ",ΤΙΜΟΚ",ΒΑΡΔΑΡ","ΔΟΥΝΑΒΗΣ" και "ΜΟΡΑΒΑ".Στις 6 Απριλίου από τους πρεσβευτές των Άγγλων και των Γάλλων ανακοινώνεται στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι αφού αναπαύτηκαν από την ταλαιπωρία και ανάρρωσαν τα Σερβικά στρατεύματα, οι Σύμμαχοι θα τα μεταφέρουν στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.Τελικά η σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων άρχισε στις 11 Απριλίου με πλοία από την Κέρκυρα προς την Χαλκιδική.Τελείωσε δε στις 30 Μαΐου του 1916.Μεταφέρθηκαν συνολικά 130.000 άνδρες και 34.800 ζώα.

Αρκετό ενδιαφέρον για την αποχώρηση είναι και το Video του μουσείου

\

Τα συμμαχικά στρατεύματα κατέβασαν τις σημαίες από τα Φρούρια μας τον Ιούνιο του 1919,ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου.Οι Γάλλοι έφυγαν τέλη του 1918.Οι Ιταλοί έφυγαν μόνο κατόπιν αντίδρασης της Διεθνούς Κοινότητος.

Το 1935 ο Βασιλιάς Αλέξανδρος επισκέπτεται και πάλι,επίσημα το Βίδο.

Μετά την επίσκεψη αυτή, εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα το 1936,επίσημο Σερβικό Προξενείο.

Η απόφαση της δημιουργίας προξενείου ελήφθη στο Βελιγράδι την 1 Μαΐου 1919. Επίσης μετά την επίσκεψη του Αλέξανδρου το 1935, χτίστηκε και το μαυσωλείο στο Βίδο.........

 

όπου από την ίδρυση του Προξενείου και μετά, περισυνελέγησαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών που ήταν διασκορπισμένα στα διάφορα νεκροταφεία του νησιού .Επίσης αναμνηστικές πλάκες τοποθετήθηκαν στον Αγ.Ματθαίο....

και στα Γουβιά,όπου και έγινε η αποβίβαση.

ΤΑΜΟ DALEKO

http://johnpetsalis.ning.com/video/hor-kolibri-tamo-daleko

 

 

 

 

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Εμφανίσεις Άρθρων
3772631