Το δέντρο της ελευθερίας στην Κέρκυρα και το κάψιμο του Libro d’ oro
Το δέντρο της ελευθερίας στην Κέρκυρα και το κάψιμο του Libro d’ oro
Ο Νικόλαος Αρλιώτης γεννήθηκε στους Χωροεπισκόπους τις 14 Σεπτεμβρίου 1731 και πέθανε το 1812. Ιδιαίτερη πανεπιστημιακή μόρφωση δεν είχε, όμως προέρχονταν από οικογένεια με μεγάλη περιουσία. Στο διάστημα της ζωής του ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις. Στα χειρόγραφά του έγραψε για σημαντικά γεγονότα της Κερκυραϊκής ιστορίας Έζησε την έλευση των Δημοκρατικών Γάλλων το 1797, την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ρωσοτούρκους το 1799, την κήρυξη της ανεξάρτητης πολιτείας των Ιονίων νήσων στις 24 Απριλίου του 1799, το σύνταγμα του 1800, την προεδρεία του Θεοτόκη με γραμματέα τον Καποδίστρια, την έλευση των Αυτοκρατορικών Γάλλων τον Αύγουστο του 1807 κ.α. Με τον τρόπο του περιέγραψε και διάφορα συμβάντα της καθημερινότητας.
Νικόλαος Αρλιώτης
Εμείς θα ασχοληθούμε με το τμήμα εκείνο που περιγράφει την τελετή φύτευσης δέντρου της ελευθερίας από τους Δημοκρατικούς Γάλλους και το κάψιμο του Libro d’ oro.
Στο βιβλίο
Για την τελετή της φύτευσης του δένδρου της ελευθερίας περιγράφει:
Το πρωί της 5ης Ιουλίου 1796 έγινε έπαρση της τρίχρωμης σημαίας σε ιστό, στην πλατεία πλησίον της Υ.Θ. Μανδρακιώτισσας (Μανδρακίνα),αλλά και στον ιστό του παλαιού Φρουρίου καθώς και σε διάφορα μέρη της πόλης. Την ίδια στιγμή κανονιοβολισμοί ακούγονταν από τα κανόνια του φρουρίου και της ναυαρχίδας. Μετά το μεσημέρι τα μέλη της εγχώριας κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο συνηθισμένο μέρος. Έπειτα από λίγο παρουσιάστηκε ο στρατηγός Γεντιλής μαζί με τον Γάλλο ναύαρχο κι ανταλλάχτηκαν υποκλίσεις και φιλοφρονήσεις . Όλοι ακολουθούμενοι από πλήθος λαού και στρατιωτών κατέληξαν στην πλατεία και αφού ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε επί τούτου στηθεί, ο κόμης Σπυρίδων Θεοτόκης κι έπειτα ο γιατρός Αντώνιος Μάρουλης απεύθυναν έναν πρώτο λόγο, εγκωμιάζοντας και οι δύο την ελευθερία, το γαλλικό έθνος, τον Βοναπάρτη, τον Γεντιλή εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την ανεξαρτησία που χορηγήθηκε . Ακολούθησαν διάφοροι χοροί στην πλατεία γύρω από το δ έ ν τ ρ ο τ η ς ε λ ε υ θ ε ρ ί α ς , μια μουριά που φυτεύτηκε εκεί πρόσκαιρα. Τέλος δε, όλη η συνοδεία, ακολουθούμενη όπως πρώτα από το συγκεντρωμένο πλήθος επέστρεψε στο οίκημα της εγχωρίου κυβέρνησης όπου και διαλύθηκε.
Την επομένη …ο Αρλιώτης παρευρέθηκε στην πλατεία για την επίσημη παράδοση και το κάψιμο της χ ρ υ σ ή ς β ί β λ ο υ στην οποία καταγράφονταν τα ονόματα των ευγενών οικογενειών, καθώς και τα έγγραφα με τους απονεμόμενους τίτλους με τα προνόμια τους.