Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Η Εθνική Αντίσταση και τα χαρτονομίσματα της Κέρκυρας 1944

Στην Αθήνα από τις 11 Νοεμβρίου 1944 είχαν τεθεί σε κυκλοφορία τα νέα τραπεζογραμμάτια με τις νέες δραχμές. Κάθε χρηματαποστολή όμως από την Αθήνα ήταν αδύνατη γιατί ήταν αποκλεισμένη από τις επαρχίες από τις δυνάμεις των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ,

Μια προσπάθεια του Διευθυντού του Υποκ/τος της Τραπέζης της Ελλάδος Δ.Σταματάκου για να σταλούν νέες δραχμές στην Δυτική Ελλάδα, απέτυχε γιατί το πλοίο με το οποίο έφερνε την χρηματαποστολή με τα νέα τραπεζογραμμάτια προσέκρουσε σε νάρκη στον Πατραϊκό κόλπο και βυθίστηκε.

Στις 4 Δεκεμβρίου άρχισε το κίνημα στην Αθήνα, που απέκλεισε την επικοινωνία με την Κέρκυρα.Και επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την διευκόλυνση των συναλλαγών, αποφασίστηκε η έκδοση τοπικού νομίσματος που θα κυκλοφορούσε μέχρις ότου θα έρχονταν χρηματαποστολή από την Αθήνα.

Έτσι με το κυβερνητικό διάταγμα 70/18.12.1944 ανατέθηκε στο υποκ/μα Κερκύρας της Τραπέζης της Ελλάδος η «έκδοση προσωρινών τραπεζογραμματίων των 20,100 και 500 δραχμών μέχρι του ποσού των 25.000.000 νέων δραχμών»

  Επειδή όμως δεν ήταν δυνατόν να παρασκευαστούν στην Κέρκυρα τραπεζογραμμάτια μεγαλύτερης ασφάλειας από την προηγούμενη έκδοση των 100 εκ.

αποφασίστηκε η θέση σε κυκλοφορία ιονικών χαρτονομισμάτων, που βρίσκονταν στο ταμείο της Τραπέζης αφού προηγουμένως θα έμπαινε η επισήμανση της Τραπέζης με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1944 και οι υπογραφές του Κίμωνος Καμπανώλη για τον Κυβερνητικό επίτροπο και του Γκίκα Νιάρχου για την Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας κυκλοφόρησαν:

-         25.000 γραμμάτια με επισήμαανση των 20 Δρχ επάνω σε Ιονικό 50δραχμο

-         70.000 γραμμάτια με επισήμανση των 100 δρχ. επάνω σε Ιονικά 100δραχμα και

 

 

-         35.000 γραμμάτια με επισήμανση των 500 δρχ. επάνω σε Ιονικά 1.000δραχμα συνολικής αξίας 25.000.000.-

Τα γραμμάτια αυτά είχαν την ίδια αξία με τα Τραπεζογραμμάτια των Αθηνών. Έτσι μόλις σταμάτησε το κίνημα στις αρχές του Ιανουαρίου 1945 και έφθασαν οι νέες δραχμές από την Αθήνα σχεδόν όλα αντηλλάγησαν γιατί αντιπροσώπευαν σημαντικές αξίες, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μηνιαίος μισθός του Διευθυντού του Υπ/τος Κερκύρας της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν 600 νέες δρχ. Γιαυτό σήμερα τα γραμμάτια αυτά είναι σπανιότατα.

 

 

Πηγή: Αντώνιος Λιναρδάκης ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Έτος Δ! Μάρτιος 1983 τεύχος 28 

 

 

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Εμφανίσεις Άρθρων
3528802