Κλικ στην εικόνα για μεγάλωμα
Χρονικό του αναγκαστικού προσγειωθέντος αεροπλάνου στο Λιβάδι Ρόπα 25/09/1944
Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, παραθέτω ένα περιστατικό στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα στην Κέρκυρα με τίτλο, Χρονικό του αναγκαστικά προσγειωθέντος αεροπλάνου στο λιβάδι Ρόπα, την 25 Σεπτεμβρίου 1944.
Επρόκειτο για βαρύ αμερικανικό τετρακινητήριο βομβαρδιστικό τύπου CONSOLIDATED B-24 "LIBERATOR". Πλήρωμα 10+1 δημοσιογράφος=11
.
Επέστρεφε από βομβαρδιστική επιδρομή στην Θεσσαλονίκη μαζί με άλλα 60 σκάφη τα οποία κατευθυνόταν προς την βάση τους στην Ιταλία. Λόγω βλάβης μηχανικής ή προκληθείσης εξ αντιαεροπορικών πυρών των Γερμανών, ηναγκάσθη να προσγειωθή εις το λιβάδι του Ρόπα, αφού προηγουμένως διέγραψε 2-3 κύκλους, κατά τους οποίους 9 άνδρες επήδησαν με αλεξίπτωτα, ενώ οι δυο παρέμειναν και προσγείωσαν το σκάφος και αμέσως μετά το ενέπρησαν. Ο κυριώτερος παράγων δια την περισυλλογή και φυγάδευση των ήταν κάποιος Κωνσταντίνος Ζερβουδάκης, καθώς και ο έμπορος Αλέξανδρος Κασταμονίτης (το μεγάλο υφασματεμπορικό στην Πόρτα Ριάλα). Ο πατέρας μου, Βασίλειος Κατσαούνος, Ταγματάρχης, συνέβαλε απλώς, διαθέσας ισάριθμους στολάς χωροφυλακών.
Ο Κωνσταντίνος Ζερβουδάκης έλαβε αργότερα ευχαριστήριο επιστολή εκ μέρους του Αμερικανικού Γενικού Στρατηγείου της Μεσογείου. Οι αεροπόροι εφυγάδευθησαν προς Λευκίμμην και εκείθεν στην Ήπειρον, όπου παρελήφθησαν από τας αντάρτικας δυνάμεις του ΕΔΕΣ.
Μέρος του αεροπλάνου σώζεται σήμερα στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας στο Χωριό Σιναράδες. Το Χρονικό προέρχεται από το Ιστορικό- Λαογραφικό Αρχείο Σιναράδων. Το έλαβε ο κ. Νίκος Πακτίτης, διευθυντής του Μουσείου τις 3 Ιουνίου 1992 από τον Σπυρίδωνα Κατσαούνο.
O Κος Νίκος Δεσύλας σχολίασε το άρθρο και έκανε τις ακόλουθες προσθήκες:
Nikos Desillas Μία διευκρίνηση.Δεν επεστρεφε απο βομβαρδισμο της Θεσσαλονίκης,αλλα απο βομβαρδισμό των Ρουμανικών πετρελαιοπηγών στο Ploesti.Το χρονικο καθως και φωτογραφίες έχω στο αρχείο μου.Επίσης το αεροσκάφος προσεπάθησε να το καταστρέψει το πλήρωμα του αλλά δεν τα κατάφερε.Το έκαψαν οι Γερμανικές δυνάμεις λίγο πρίν αποχωρήσουν από την Κέρκυρα.Λεπτομέρειες γιά όλη την πορεία και την αναγκαστική προσγείωση θα παραθέσω καποια στιγμή στην ομάδα "Κερκυραϊκή Ιστορία" οταν φθάσουμε χρονολογικά.
Επίσης είχε την καλοσύνη να μας στείλει και την σχετική φωτογραφία που σχολιάζει σχετικά:
Αυτή είναι η φωτο που είχε κάνει την αναγκαστική προσγείωση και κόπηκε σε δύο κομμάτια.Τότε προσεπάθησαν να το καταστρέψουν τα μέλη του πληρώματος,αλλά δεν τα κατάφεραν.
Σχόλιο της Κας Καρδακάρη Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δεσυλλα για την διευκρίνηση. Προσωπικά χρησιμοποιησα αυτουσια την πηγη ως χρονικο. Τα χρονικα συνηθως χρειαζονται μια εξειδικευμενη μελετη καθως δεν χαιρουν απολυτης ιστορικης τεκμηριωσης. Μέσα από το συγκεκριμένο χρονικό αναφέρεται "βομβαρδιστική επιδρομή" στην Θεσσαλονίκη. Το αεροπλανο επισης ερχονταν απο θεσσαλονικη οπου αποτελουσε την βαση του στρατιωτικου εμποριου με τα Βαλκανια. Επομενως ειναι πολυ πιθανον μετα απο την αναχωρηση απο την Ρουμανια να πηγε Θεσσαλονικη και εν συνεχεια Κέρκυρα.
Nikos Desillas 1η Αυγούστου 1943 απογειώθηκαν από τη Λιβύη 177 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-24 με 1.800 ιπτάμενους. Χωρισμένα σε μικρότερα σμήνη, πέταξαν επάνω από τη Μεσόγειο ως την Κέρκυρα και ύστερα έστριψαν λίγο βορινά, ώστε να μπουν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και ύστερα κατευθείαν προς τη Ρουμανία, το Πλοέστι.
Ο χάρτης που φαίνεται η πορεία των Β-24
Κομμάτια του αεροσκάφους όπως : Στροφόμετρο του υπ'αριθμ. 3ου κινητηρα - Δείκτη πιέσεως των 1ου και 2ου κινητήρα - πορτάκι επιθεώρησης της ατράκτου - μικρά κομμάτια της ατράκτου. 'Εχω στην συλλογή μου
Nikos Desillas 29-9-2002 Λιβαδι Ρόπα.Αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του διασωθέντος και φυγαδευθέντος πληρώματος του Αμερικανικού βομβαρδιστικού B-24 j Liberator ,απο μέλη του ΕΔΕΣ,το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1944
Επίσης ένα δεύτερο Β-24 Liberator με την ονομασία Wongo-Wongo κατέπεσε την 1 Αυγούστου 1943 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών.
Από τα πρώτα Ρωσσοτουρκικά έγραφα μετά την κατάληψη της Κέρκυρας
Η κατάληψη της Κέρκυρας από τον Ρωσσοτουρκικό στόλο έγινε την 21 Φεβ 1799
Διαβάστε περισσότερα: Από τα πρώτα Ρωσσοτουρκικά έγραφα μετά την κατάληψη της Κέρκυρας
Η παράσταση στο Θέατρο San Giacomo το 1800 και ο Στρατηγός Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς.
RINALDO E ARMIDA, BALLO EROIKO PANTOMIMO.
Διαβάστε περισσότερα: Η παράσταση στο Θέατρο San Giacomo το 1800 και ο Στρατηγός Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς.
ORP Iskra w porcie Korfu - 1938
Oto przed Wami film z 10 rejsu ORP Iskra. W roku 1938 kolejnym dowódcą został kmdr. ppor. Stefan Umecki. Trasa tego rejsu liczyła 9.000Mm, a nowością było wejście tego okrętu na wody Adriatyku. Pierwszy nie przewidziany postój z powodu awarii sprzęgła wypadł w duńskim porcie Kjöge, drugi planowy w Gravesend. Ponowna awaria sprzęgła zmusiła Iskrę do zawinięcia do Havru, gdzie dokonano wymiany sprzęgła. W tym roku na skutek wojny domowej ominięto porty w Hiszpanii i Portugalii. Okręt zatrzymał się dopiero w Oranie, a później skierował się na Adriatyk i zawinął do Dubrownika oraz na wyspę Korfu. Po dłuższym postoju Iskra powróciła na Antlantyk, weszła do Casablanki, następnie przeszła do Ponta Delgada, a w drodze powrotnej po raz pierwszy zakotwiczyła w Amsterdamie. Powrót na Bałtyk odbył się przez Kanał Kiloński.
Ελληνική μετάφραση ακολουθεί το Βίντεο
Εδώ μπροστά σας φιλμ με ένα από τα πλοία ORP Iskra. Το 1938, το επόμενο στην ιεραρχία του CDR. Υπολοχαγός. Stefan Umecki. Η διαδρομή του ταξιδιού ήταν 9.000Mm, και ο καινοτόμος χαρακτήρας αυτού του πλοίου ήταν να εισέρχονται τα νερά της Αδριατικής. Η πρώτη στάση δεν έγινε λόγω της αποτυχίας του συμπλέκτη................ Αυτό το έτος, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου, δεν αράζει στα λιμάνια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το πλοίο σταμάτησε στο Οράν μόνο, και αργότερα ήρθε να κληθεί στην Αδριατική και το Ντουμπρόβνικ και το νησί της Κέρκυρας. Μετά από μια παρατεταμένη διακοπή μικρή επέστρεψε στην Antlantyk, ήρθε στην Καζαμπλάνκα, στη συνέχεια πήγε στην Ponta Delgada, στο δρόμο της επιστροφής για πρώτη φορά, βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Επιστροφή στη Βαλτική Θάλασσα πραγματοποιήθηκε μέσω του Κιέλου.