Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

Ο Κερκυραίος ζωγράφος και σκιτσογράφος Ιωάννης Ραψομανίκης  

Καταγόμενος από ελληνική αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, ο Ζαν Ραψομανίκης (Ιωάννη Ραψομανίκης) γεννήθηκε το 1885 στην Κέρκυρα. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Γαλλίδα. Τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε στην Κέρκυρα με καθηγητή τον Χαράλαμπο Παχή στο εκπαιδευτήριο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Συμμαθητής του ήταν ο Κερκυραίος ζωγράφος Περικλής Τσιριγώτης .  Αποκληρώθηκε από τον πατέρα του το 1903, όταν αποφάσισε να πάει για σπουδές ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

 Κέρδισε πολλά βραβεία σε διάφορες εκθέσεις που έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στην Αθήνα, τη Μασσαλία και τη Λιμόζ. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1911 Εκεί εργάστηκε ως καρικατουρίστας σε εφημερίδες, υπογράφοντας με τον όνομα «Ράψο».

Πολλά ήταν τα περιοδικά της Αθήνας που τον φιλοξένησαν κύρια σε προεκλογικές περιόδους.

Η «ΣΑΤΥΡΙΚΉ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» παρουσιάζει υποψηφίους των εκλογών με αριστερά, μεταξύ των τριών τον Γεώργιο Θεοτόκη και μεμονωμένο σκίτσο του στα δεξιά.

Επιφανή πρόσωπα της Ελλάδας ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του έτσι δημιούργησε   καρικατούρες δηλ. ανεπιτυχείς απομιμήσεις ενός προτύπου. 

 Το 1915 εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη και ως ζωγράφος ειδικεύτηκε στα τοπία και τα πορτρέτα. Τέσσερα χρόνια αργότερα άρχισε να συνεργάζεται ως σκιτσογράφος στο περιοδικό TBO. Από τη συμβολή του στην εν λόγω δημοσίευση, αξίζει να τονιστεί ότι ήταν ο πρώτος εικονογράφος της ενότητας «Visions of Hollywood». Αργότερα, δημοσίευσε επίσης στα BB, Alegría, Lecturas, El Hogar y la Moda, Novelas de Bolsillo, Algo, Ki-Ki-Ri-Kí, Tom Mix και Tim Tyler, μεταξύ άλλων τίτλων. Στη Βαρκελώνη έγινε ένας από τους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες που πειραματίστηκαν με την τέχνη των κόμικς. Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα «Dasley» και «Rapsos». Επιπλέον, εικονογράφησε παιδικές ιστορίες και, από το 1925, εξέθετε κάθε χρόνο τα έργα του, συχνά γυναικεία κεφάλια.

Στα κόμικς TBO, τα οποία δημοσιεύτηκαν στη Βαρκελώνη από το 1917 έως το 1998 είχε πρωτεύοντα ρόλο. Ο εκδότης, Editorial Buigas, επιμελήθηκε επίσης το BB, το πρώτο ισπανικό περιοδικό για κορίτσια, το οποίο περιείχε κινούμενα σχέδια, ιστορίες, ανέκδοτα , σχέδια, χάρτινα παιχνίδια και κομμένες κούκλες. Ο Ραψομάνκης ήταν επίσης παρών σε αυτές τις εκδόσεις, δίπλα σε συγγραφείς όπως ο Nit, ο Ricard Opisso και ο Manuel Urda.

Δείγματα υπογραφών του.

 

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 ήταν ενεργός για το El Hogar y la Moda και το συμπλήρωμα κόμικ Ri-Ki-Ki-Ki, που δημοσιεύτηκε από την Sociedad General de Publicaciones (SGP). Με τον Josep Robert Picariu και τον Arturo Moreno, ήταν επίσης ένας από τους κύριους σκιτσογράφους ενός άλλου περιοδικού SGP, του Algo. Έργα τέχνης του Ραψομανίκη εμφανίστηκαν επιπλέον σε εκδόσεις όπως το Almanaque Tom Mix (El Gato Negro, 1927), το Almanaque Tom Tyler, το Lecturas και το Novelas de Bolsillo.

Ήταν επίσης ενεργός ως ζωγράφος τοπίων και πορτρέτων και εργάστηκε ως εικονογράφος για εκδότες όπως ο Araluce και ο Juventud, καθώς και η συλλογή «El Cuento Rosa». Η δουλειά του έχει εκτεθεί τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ ο καλλιτέχνης κέρδισε επίσης αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς.

 Όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ισπανία, δέχθηκε κάποιες απειλές επειδή ζωγράφισε θρησκευτικά μοτίβα και συμπεριελήφθην στη ζώνη του Φράνκο, από όπου συνεργάστηκε στο Pelayos και έφτιαξε πορτρέτα του δικτάτορα  Francisco Franco και του José Antonio Primo de Rivera.

Πέθανε από καρκίνο στα χείλη και κηδεύτηκε στο Σαν Σεμπαστιάν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Articles View Hits
3984983