Η πιο κάτω φωτογραφία παρουσιάζει την Κα Μαριάννα Γεννατά σύζυγο του Πέτρου Βράιλα Αρμένη με τις τέσσερις από τις κόρες τους.
Η μία από αυτές, η Σοφία, παντρεύτηκε με τον Νικόλαο Μάνεση.
Το Αρχείο του Πέτρου Βράιλα Αρμένη φυλάσεται με ευλάβεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την οικογένεια Μάνεση. Η Κυρία Jan Manessi (σύζυγος του μακαρίτη Στέφανου Μάνεση)είχε την ευγενή καλοσύνη να βοηθήσει παραχωρώντας στο Corfu Museum και κατ’ επέκταση στην Κέρκυρα, αντίγραφα από το αρχείο αυτό,ώστε να μπορούμε σήμερα να ερευνήσουμε και στην συνέχεια να δημοσιεύσουμε άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου, του μεγάλου αυτού Κερκυραίου. Τονίζοντας την ευαισθησία αλλά και την αγάπη της προς την Κέρκυρα, το Corfu Museum αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την Κυρία Μάνεση για την προσφορά της αυτή.
Σήμερα δημοσιεύουμε ένα σύντομο βιογραφικό της κοινωνικοπολιτικής ζωής του Πέτρου βράιλα Αρμένη, ώστε να γνωρίσουμε τα πεπραγμένα του και να επεκταθούμε σε αυτά αναλυτικά μέσα από το προσωπικό του αρχείο.Ο Βράιλας διετέλεσε καθηγητής της φιλοσοφίας και έγραψε πολλές φιλοσοφικές μελέτες.Το CORFU MUSEUM έχει στα χέρια του μόνο το ιστορικοπολιτικό αρχείο του που αφορά την δράση του ως Βουλευτής Κερκύρας, Πρόεδρος της 10ης Ιονίου Βουλής και μετέπειτα Γενικός Γραμματέας της Γερουσίας της Ιονίου Βουλής. Επίσης διετέλεσε Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και Πρεσβευτής σε διάφορα μεγάλα κράτη της Ευρώπης. Έγγραφα και ντοκουμέντα που αφορούν την δράση του στην πολιτική και που κάποια από αυτά απετέλεσαν σταθμό στην απελευθερωμένη Ελλάδα, θα δημοσιεύσουμε σε επόμενα άρθρα.
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Στοιχεία της βιογραφίας λαμβάνουμε από την ομιλία του προέδρου του Φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» Κον Ιππ.Σ.Καραβία που εκφώνησε το 1934 για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Βράιλα ( Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βράιλας υπήρξε επίτιμο μέλος του συλλόγου αυτού). Αντίγραφο της ομιλίας μας εστάλη από τον ίδιο τον σύλλογο .
-Ο Πέτρος Βράϊλας Αρμένης γεννήθηκε στην Κέρκυρα τις 19/12/1812.
Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Βράϊλας και μητέρα του η Άννα Αρμένη.
-Φοίτησε στα δημόσια σχολεία της Κέρκυρας . Διδάσκαλός του,επίσης, ήταν και ο Ανδρέας Ιδρωμένος, μέλος της γνωστής Κερκυραϊκής λογίας Οικογενείας .
Ανδρέας Ιδρωμένος
-Το 1829 πήγε για ανώτερες σπουδές στην Μπολώνια, όπου διδάχθηκε φιλοσοφία και φιλολογία.Ένας από τους καθηγητές του ήταν ο Ιταλός σοφός Paolo Costa
-Στη συνέχεια πήγε στη Γενεύη για να τελειοποιήσει την Γαλλική γλώσσα. και ο 1832 στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Νομική Σχολή του πανεπιστημίου. Παράλληλα ήταν ακροατής του μαγάλου Γάλλου Φιλόσοφου Βίκτωρος Κουζέν.
Victor Cousin.
-To 1835 επέστρεψε στην Κέρκυρα όπου άσκησε την Δικηγορία.Παράλληλα συνέλαβε και πραγματοποίησε την ιδέα της Ίδρυσης της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας.
-Το 1840 διορίστηκε από ην Ιόνιο Κυβέρνηση Δικαστής στην Ζάκυνθο και μετά από λίγους μήνες, υποθηκοφύλακας Κερκύρας, θέση που τότε θεωρούνταν μεγάλο αξίωμα.
-Το 1842 αποχώρησε από την πιο πάνω θέση και ιδιώτευσε Εισχώρησε σε μια πολιτική ομάδα υπό την ηγεσία του Ανδρέα Μουστοξύδη η οποία μάχονταν από το 1839 για την τροποποίηση του ανελεύθερου Συντάγματος που επέβαλε το 1817 ο Αρμοστής Θωμάς Μαίτλαντ.
-Το 1849 ίδρυσε με την συνεργασία του ποιητή Ανδρέα Κάλβου, του νομικού Ναπολέοντος Ζαμπέλη και τον διακεκριμένων λογίων Σπυρίδωνος Ζαμπέλη και Ιωάννη Πετριτσόπουλου την εφημερίδα «Πατρίς».
Η εφημερίδα αυτή αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου σε σημείο που ο Βασιλιάς Όθωνας διαβάζοντάς την είπε:
«Η Κέρκυρα,όχι μόνον από γεωγραφικής, αλλά και από πολιτικής απόψεως είναι η κεφαλή της Ελλάδος».
-Με τις ελεύθερες εκλογές που έγιναν μετά την τροποποίηση του Συντάγματος το 1817 εκλέγεται η περίφημος Θ! Ιόνιος Βουλή, όπου εμφανίστηκε επίσημα και το κόμμα των ριζοσπαστών. Τότε ψηφίστηκε η Ελληνική ως επίσημη γλώσσα του Ιονίου Κράτους και ορίστηκε η 25η Μαρτίου ως Εθνική Εορτή.Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Άγγλος Αρμοστής αναγκάστηκε να επιβάλλει την εξάμηνο αναβολή των εργασιών της Βουλής, η οποία διαλύθηκε μετά από λίγο χρόνο.
-Στην Επτάνησο υπήρχαν τότε τρεις πολιτικές ομάδες, οι συντηρητικοί ή καταχθόνιοι, εγκάθετοι της Αγγλικής προστασίας, οι μεταρυθμιστές οι οποίοι ζητούσαν με νόμιμα μέσα την τροποποίηση του πολιτεύματος με τελικό σκοπό την ένωση με την Ελλάδα και των Ριζοσπαστών οι οποίοι ζητούσαν την άμεση άνευ όρων Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα. Ο Βράιλας ήταν ο ηγέτης των μεταρυθμιστών. Το 1852 εκλέχθηκε βουλευτής Κερκύρας και συγχρόνως εξελέγη Πρόεδρος της Δεκάτης Βουλής. Μετά την λήξη της Βουλευτικής περιόδου, εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Γερουσίας του Ιονικού Κράτους.
Το κτήριο της Ιονίου Βουλής.
Την υψηλή αυτή θέση κράτησε μέχρι την ημέρα της Ένωσης, 21 Μαΐου 1864, όπου παρέδωσε την διοίκηση και τα αρχεία της Γερουσίας και της Νομοθετικής Συνέλευσης, στον Γεώργιο Ζηνόπουλο Γραμματέα του έκτακτου απεσταλμένου του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Α! Θρασύβουλο Ζαΐμη.
Θρασύβουλος Ζαΐμης.
-12 Νοεμβρίου του 1858 ο Βράιλας δέχεται τον έκτακτο μεγάλο Αρμοστή της Αγγλικής Κυβέρνησης και διαπρεπή φιλέλληνα Γουίλλιαμ Έβαρτ Γλάδστων, ο οποίος κατάρτισε πρόγραμμα φιλελευθέρων μεταρυθμίσεων και το παρουσίασε στην Ιόνιο Βουλή. Η Βουλή όμως δεν το αποδέχθηκε παρόλη την θερμή υποστήριξη του Βράιλα.
Γουίλλιαμ Έβαρτ Γλάδστων .
- Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το 1855, ο Βράιλας διορίστηκε καθηγητής της Φιλοσοφίας και της ιστορίας της Φιλοσοφίας στην Ιόνιο Ακαδημία.
- Μετά την Ένωση, έγιναν εκλογές πληρεξουσίων στην Εθνοσυνέλευση όπου αποκλείσθηκαν οι Πρόκριτοι της Πόλης της Κέρκυρας, λόγω της υπερίσχυσης των χωρικών.Ο Βράιλας και ο Γεώργιος Μαρκοράς, πατέρας του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά ,στάλθηκαν στην Αθήνα και ενήργησαν ώστε το νησί να διαιρεθεί σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, της Κερκύρας, της Μέσης και του Όρους.
-Με την σύσταση του Πρώτου Συμβουλίου της Επικρατείας ο Βράιλας διορίστηκε Σύμβουλος. Την 16η Μαρτίου του 1865 ανέλαβε ως Υπουργός των Εξωτερικών υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.
Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.
Το δε 1867 διορίστηκε Πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο.Πρεσβευτές τότε της Ελλάδος ήταν άνθρωποι σπουδαίας μόρφωσης και διανοητικής υπεροχής ώστε να ασκούν γόητρο και επιβολή στις Αυλές όπου ήταν διαπιστευμένοι.
-Στο Λονδίνο κατέκτησε αμέσως την εύνοια της Βασίλισσας Βικτωρίας και την εκτίμηση των πολιτικών και διπλωματικών κύκλων, καθώς επίσης και τον βαθύτατο σεβασμό των Ελλήνων στην Αγγλία.Βρέθηκε την εποχή εκείνη σε δύσκολες καταστάσεις καθότι τότε έγινε και η Μεγάλη Κρητική Επανάσταση. Με τις ενέργειές του και την αρθρογραφία του στους «Times” του Λονδίνου, κέρδισε την συμπάθεια της Αγγλίας υπέρ των αγωνιζομένων Κρητών. Αντιμετώπισε επίσης την εξέγερση της Αγγλικής κοινής γνώμης για τον σφαγιασμό Άγγλων πολιτών κατά την ληστεία του Δήλεσι το 1870.
- Το 1874 διορίστηκε Πρεσβευτής στην Πετρούπολη επί εποχής του Τσάρου Αλεξάνδρου Β! απολαμβάνοντας μέγιστη συμπάθεια και εκτίμηση από όλη την Ρωσική κοινωνία.
-Το 1878 συμμετείχε με τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη σαν αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συνέδριο του Βερολίνου.
Θεόδωρος Δηλιγιάννης.
-Το 1878 και το 1879 πήγε ως έκτακτος απεσταλμένος στην Κωνσταντινούπολη, όπου με τον εκεί Έλληνα Πρεσβευτή Ανδρέα Κουντουριώτη, διαπραγματεύθηκε το ζήτημα των συνόρων με την Τουρκική Κυβέρνηση.
- Έπειτα μετατέθηκε στο Παρίσι. Το 1882 διορίστηκε εκ νέου Πρεσβευτής στο Λονδίνο όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του την 3η Σεπτεμβρίου του 1884.
- Η κηδεία του έγινε στο Λονδίνο με μεγαλοπρέπεια παριστάμενης της Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας,των υπουργών και ολόκληρου του Διπλωματικού Σώματος. Η σωρός του μεταφέρθηκε με μεγάλο Αγγλικό Θωρηκτό στον Πειραιά και από εκεί διακομίστηκε με το Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο «Πάραλος» στην Κέρκυρα όπου ενταφιάστηκε με επίσημες τιμές στον οικογενειακό τάφο που βρίσκεται στο Α! Δημοτικό νεκροταφείο Κερκύρας.
Από το αρχείο θα παραθέσουμε τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι κόρες του Βράϊλα με τον γλύπτη Γεώργιο Κάλλο τον Ιούνιο του 1884, σχετικά με την κατασκευή του μνημείου της οικογενείας Βράϊλα, το οποίο βρίσκεται στο μέσο της οδού που οδηγεί προς την Εκκλησία του Α! Νεκροταφείου Κερκύρας.
Στα συμβόλαια αυτά αναφέρεται η συμφωνία της οικογένειας με τον γλύπτη,ώστε το μάρμαρο του κυρίως μνημείου με τον σταυρό να γίνει από μάρμαρο Πεντέλης και το κάτω μέρος και ο γύρω χώρος από μάρμαρο Παξών. Συμφωνείται δε,το μνημείο να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους και η αμοιβή η οποία ορίστηκε σε 3.000 νέες δρχ.
Απόδειξη του γλύπτη Γεωργίου Κάλλου από τις σταδιακές πληρωμές που εισέπραττε.