Τα σκίτσα έχουν παρθεί από την εξαιρετική έκδοση ΑΓΡΑ/Ε.Λ.Ι.Α "Ο ΣΚΙΤΣΟΦΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΜΕΤΑΚΗΣ" και τα βιογραφικά σημειώματα από το πιο πάνω βιβλίο και από την έκδοση"ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ"<<ΚΩΣΤΑ ΔΑΦΝΗ ΜΑΝΘΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ - ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΜΕΤΑΚΗΣ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ>>
Ο πατέρας του Κουμετάκη, ήταν Κρητικός.Η μητέρα του , γνήσια Κερκυραία, η Τζούλια Αυγούστη. Ο Ηλίας γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1889, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως αξιωματικός της Χωροφυλακής.
Έχασε τον πατέρα του πριν ακόμα γεννηθεί και η μητέρα του πέθανε πριν ακόμα κλείσει εφτά χρονών.Τον μεγάλωσε η θεία του στην Κέρκυρα, αλλά σίγουρα η στοργή όσον και αν υπήρχε δεν μπορούσε να αντικαταστήσει την αγάπη των γονιών.Έτσι εξηγείτε η κοσμοφοβία του, η έκδηλη συστολή του, το ερμητικό κλείσιμο στον εαυτό του, η φοβία του για τις αρρώστιες.Μια φοβία που τον έκανε αφάνταστα σχολαστικό στο θέμα της καθαριότητας.
Τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια ο Ηλίας Κουμετάκης τα πέρασε στην Κέρκυρα, που γι’αυτόν ήταν η πατρίδα του.Μια πατρίδα που είχε κλείσει στην καρδιά του και που οι μνήμες των των παιδικών του χρόνων ήταν ότι καλύτερο του προσέφερε η ζωή.
Το ταλέντο του Κουμετάκη εκδηλώθηκε από τα μαθητικά του χρόνκα.Τα τετράδια της σχολικής του θητείας έχουν σκίτσα των καθηγητών του αλλά και διάφορα από την μαθητική του ζωή.
Σπ.Ανδρουτσέλης καθηγ. γαλλικών - ιστορίας,1908
Μ.Κοσκινάς καθηγ.θρησκευτικών,1907
. Σ.Μαρίνος,καθηγητής μαθηματικών,1907
Φαιδρές ιστορίες
Δημ.Κουρκουμέλης
Έκτωρ Πογιάγος
E.Πογιάγος - Δ.Κουρκουμέλης 1910
Σχέδια του σε ακουαρέλες της εποχής εκείνης
Σκίτσα τύπων της Κέρκυρας
Ο Κουμετάκης και ο Γεωργιος Θεοτόκης (Πολιτική Γελοιογραφία)
Τα πρώτα επαγγελματικά σκίτσα
Παράλληλα στέλνει στην Αθήνα σκίτσα του στις Εφημερίδες "Χρόνος" και "Αθήναι" οι οποίες τα δημοσιεύουν χωρίς βέβαια καμμιά αμοιβή.
Ο Οδυσσέας Δημητρακόπουλος,στο πιο πάνω βιβλίο ,της έκδοσης ΑΓΡΑ/Ε.Λ.Ι.Α. αναφέρει <<.....Δύσκολα εκείνα τα χρόνια για τούς περισσότερους νέους και για κείνον περισσότερο,στενά τα οικονομικά,ορφάνια,κι όπως και να το κάνουμε,η Κέρκυρα, κι ας την έλεγε πρωτεύουσα της Ελλάδας,ήταν μακριά από την Αθήνα κι από τις όποιες ευκαιρίες της.....>>
Το 1910 πήγε στρατιώτης
Η στρατιωτική του θητεία,λόγω των Βαλκανικών πολέμων κρατά μέχρι το 1914.Αποφασίζει ότι για να εξασκήσει την ικανότητα του σαν σκιτσογράφος θα πρέπει να μετακομίσει στην Αθήνα.Αλλά τα έσοδα είναι πενιχρά και έτσι η ανάγκη στο να μπορεί να ζήσει τον οδηγεί, το 1915 στον διορισμό του σαν υπάλληλο στη Εθνική Τράπεζα.
Τα πρώτα χρόνια επίσκέπτεται συχνά την Κέρκυρα και σκιτσογραφεί.
Η εποχή της ΑΝΤΑΝΤ (1916-1918)
Σκιτσογραφεί και για την "Κερκυραϊκή Ανθολογία" το περιοδικό της "Συντροφιάς των Εννιά"-Ειρ.Δενδρινού,Κων.Θεοτόκη,Κ.Χατζόπουλου,Λ/Πορφύρας,Νίκος Λευθεριώτης κ.ά.-
Η Χριστουγενιάτικη αγορά στην Κέρκυρα
Από την κληρονομιά της θείας Μαρίνας
Οβάλ τραπέζι (ακουαρέλα) με σκηνές από την Κέρκυρα.Ακολουθούν λεπτομέρειες
H Διαφήμιση
Πολλές εταιρίες του ανέθεσαν την διαφήμισή τους
Ο Ακάκιος
Η μακροβιότερη διαφήμιση στην Ελλάδα που έγινε και σλόγκαν ήταν:
H Διαφήμιση αυτή έγινε για τα τσιγάρα Γιαννουκάκη΄
Αυτή είναι η απομίμηση του πρωτοτύπου και χρησιμοποιήθηκε για την ΜΙΣΚΟ
Τελικά ο Κουμετάκης γελοιογράφησε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Aς γελάσουμε λοιπόνμε μιά σειρά γελοιογραφιών που αξιολογούμε πως και σήμερα θα μπορούσαν να δημοσιευθούν,έχοντας στο μιαλό μας ότι μπορούν να διαφέρουν ως προς τα ρούχα, αλλά είναι σύγχρονες για την σημερινή Ελλάδα.
Αφ' υψηλού --- Για δες καιρό που διάλεξε ο χρόνος να με πάρει......
Εδώ σε ήθελε Άγιε μου Αντώνιε........
Ο Κουμετάκης γεννήθηκε το 1889
και πέθανε το 1979