Α)Η σημασία των Ιονίων νήσων για την Ελλάδα.
Β)Το σύνολο των κατοίκων όλου του νησιού ανέρχεται σε 106.110.
Γ)Από πού μπορεί να γίνει η είσοδος των καραβιών στην πόλη.
Δ) Το λιμάνι είναι πολύ καλό και σίγουρο στους καιρούς και ότι μπορεί να αγκυροβολήσουν πολλά και μεγάλα πλοία.
Ε)Το κλίμα.
ΣΤ)Γονιμότητα του εδάφους.
Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που αναφέρονται στο ημερολόγιο αυτό.
Ένα μέτρο που θα καθαρίσει τη γη, και η σπανιότητα του ξύλου να γίνει πιο αξιόλογη , είναι ότι θα πρέπει (οι Κερκυραίοι) να είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε περισσότερη ευημερία. Με την εξόρυξη (των μετάλλων), πιστεύουμε, ότι θα αποκομίσουν άφθονα προϊόντα.
Η Πόλη της Κέρκυρας.
Το κύριο μέρος του νησιού, είναι μια πόλη που υψώνεται από την θάλασσα σαν μια ταράτσα σε ένα πάρκο, φτιαγμένη από ανθρώπινα χέρια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του περιπάτου και της χαράς της θέας. Γι’ αυτό όσοι θέλουν να πάρουν αέρα, δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να περπατήσουν στους δρόμους της και ιδιαίτερα σε αυτούς του Αγίου Ανδρέα, του Ιερού και του Αγίου Αθανασίου, ώστε να απολαύσουν μια θέα γεμάτη ζωή, ενδιαφέρον και γοητεία.
Είναι δύσκολο να βρεις στον κόσμο μια πόλη που να έχει ζήσει τόσους πολέμους και την ίδια στιγμή να είναι πολύ όμορφη και υγιή, παρόλο που από τον καιρό εκτίθεται από Βορειοδυτικά έως Βορειανατολικά. Σε μέτρημα 77.000 κατοίκων βρίσκεις 500 οι οποίοι το λιγότερο πλησιάζουν σε ηλικία τον ένα αιώνα.-Ελεύθερες αποθήκες για τα εμπορεύματα, Κολλέγια, Γυμνάσια, Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, Λέσχες, Σύλλογοι, Εφετείο, Κακουργιοδικείο, Ενεργητικό εμπόριο.
Το εμπορικό ισοζύγιο του 1883 ήταν: Εισαγωγές Φράνκα 16.758.903, εξαγωγές 10.872.903.
Περίχωρα
Υπάρχουν καμιά εικοσαριά γύρω από την πόλη. Τα περίχωρα και η πόλη έχουν 30.000 κατοίκους συμπεριλαμβανομένους και τους ξένους.
Η γη όπου βρίσκονται τα περίχωρα, είναι αναζωογονητική , πλούσια, κατάφυτη, σκιερή, περιτριγυρισμένη από θάλασσα, κατειλημμένη από φυτά της εξοχής που ποτίζονται από γλυκά νερά συχνά διαυγή, παρτέρια με λουλούδια, κήποι με οπωροφόρα δένδρα που λάμπουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μία άνοιξη για τους ερωτευμένους όπου στην όψη των ανθρώπων φαίνεται να μετρά πολύ, καθότι τα μάτια και η καρδιά δεν σε αφήνουν ποτέ.
………………………………………………………
Η Γλώσσα.
Η Εθνική γλώσσα είναι τα Ελληνικά. Στην Πόλη όμως, γνωρίζουν και μιλάνε πολύ καλά την Βενετσιάνικη Διάλεκτο. Έχουν αρχίσει από το 1855 να μιλούν τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Αλλά τα τρία τέταρτα των κατοίκων δεν μιλούν άλλη γλώσσα, παρά τα Ιταλικά και τα Ελληνικά.
Οι Καθολικοί.
Το έτος 1367, ο Φίλιππος των Ανδηγαυών κυρίαρχος της Κέρκυρας, δημιούργησε έναν Λατινικό Κλήρο και ο Πάπας Γρηγόριος ο Γ! αργότερα έφτιαξε μία Αρχιεπισκοπή, όπου κατά την διάρκεια των Βενετσιάνων δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ στην Κέρκυρα. Οι πράξεις τους ακολουθούσαν έναν γενικό εφημέριο Κερκυραίο. Ο αριθμός των ξένων μόνιμων καθολικών κατοίκων του νησιού δεν ξεπερνούσε τους χίλιους, αλλά, έφθανε τον μέσο όρο των πέντε χιλιάδων κατοίκων από τους επισκέπτες.
Οι Προτεστάντες.
Η Προτεσταντική Εκκλησία δεν είναι πολύς καιρός που δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των χριστιανών που την αποτελούσαν, ήταν περίπου δύο χιλιάδες.
Εισαγωγές.
Μπακαλιάροι, σιτηρά, υφάσματα, μετάξι, καμβάδες, αρώματα, είδη βιομηχανίας, διάφορα υλικά κ.λ.π.
Εξαγωγές.
Λάδι, σαπούνι, κρασί, δέρματα, πορτοκάλια, καπνός, βαμβάκι, λαχανικά, δημητριακά και σταφίδα την λεγόμενη κορινθιακή.
Πόλη της Κέρκυρας.
Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές.
Νομάρχης: Λουριώτης Επ.
Διευθυντής Ταχυδρομείου.
Πρόεδρος του Εφετείου: Μ. Ιδρωμένος.
Ειρηνοδίκης: Μελισσινός Γ.
Διοικητής Ενεχυροδανειστηρίου των πτωχών: Δαμασκηνός Γ.
Δήμαρχος: Γεώργιος Θεοτόκης.
Σύμβουλοι του Δημάρχου: Πέτρος Βράιλας Αρμένης, Δετζώρτζης Λεωνίδας, Αντώνιος Γεννατάς, Μιχαήλ Ιδρωμένος, Γεράσιμος Ματσούκης, Ιωάννης Παδοβάς.
Δημοτικό Συμβούλιο: Ευάγγελος Κασταμονίτης, Καραδιάς Νικόλαος, Γ. Καποδίστριας Svasi , Σπυρίδων Κοσκινάς, Κυριάκης Μπιτζάρος, Μαργαρίτης Τσουκαρίνας, Θεόφιλος Μόρδος, Ιωάννης Μάρμορας, Νικόλαος Λοπρέτζης, Πολυλάς, Ιωάννης Ροδίτης, Βίκτωρας Σέμος, Ιωσήφ Σκάρπας, Νικόλαος Βεντούρας, Ιωάννης Βερονίκης, Λεωνίδας Βλάχος, Άγγελος Βραχλιώτης, Σπυρίδων Βρυάκος.
Ιδρύματα:
Αναγνωστική Εταιρία: Δημιουργήθηκε το 1836, μία από τις πιο παλιές ελληνικές φιλολογικές εταιρίες. Διαθέτει μία βιβλιοθήκη η οποία μετρά 5.000 τόμους και πολλά χειρόγραφα. Λαμβάνει τακτικότατα τις ελληνικές, γαλλικές, αγγλικές και ιταλικές εφημερίδες καθώς επίσης τα διάφορα φιλολογικά και επιστημονικά περιοδικά.
Πρόεδρος: Στέλιος Μαρτινέγκος.
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Τόμπρος.
Βιβλιοθηκάριος: Ιωάννης Ρωμανός.
Ταμίας: Θεμιστοκλής Ποφάντης.
Γραμματέας: Νικόλαος Μαρκέτης.
Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας.
Υπάρχει με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής, καθώς την διδασκαλία και εξάσκηση των πολιτών στην μουσική.
Ισραηλιτική Εταιρία. «Η Αδελφότης» (LaFraternite).
Φιλανθρωπική Εταιρία του Αγίου Σπυρίδωνος. Για να παρέχει βοήθεια στους φτωχούς και να συμπαραστέκεται στα Δημόσια σχολεία.
Εθνογραφική Εταιρία.
Πρόεδρος: Ν. Θ. Ζαμπέλης.
Δικηγόροι: Αγάθος Ν. Αλμπάνας, Μπίζης Καλοσγούρος, Κωνσταντίνος Κουρκουμέλης, Νικόλαος Δαμασκηνός, Α. Λ. Ντε Σάμος, Ντε Μόρδος, Dragisevik, Γερακάρης, Υιοί Γερασίμου, Σ. Κονέμης, Ιδρωμένος, Σ. Λάσκαρης, Λαμποράτης, Μάνεσης, Μαρκέτης, Γ. Μελισσινός, Σ. Μελισσινός, Μυλωνόπουλος, Νικόλαος Μοναστηριώτης, Ηλίας Παδοβάς, Μιχαήλ Παναγιώτης Παδοβάς, Πιέρρης, Αθανάσιος Παραμυθιώτης, Άγγελος Ψωρούλας, Resso, Α. Ροδίτης, Ρουβάς, Γ. Σκάρπας, Σκαλτούνης, Α. Σπανόπουλος, Τόμπρος, Τρύφωνας, Τριμέρης, Α. Βερύκιος, Βελλιανίτης, Βλαχόπουλος, Ξυδιάς, Ziffra.
Ακτοπλοϊκές Ασφάλειες.
Αντιπρόσωπος διαφόρων Εταιριών: Th. Woodley.
Τράπεζες.
Ιονική Τράπεζα. Διευθυντής: Longhnan.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. (Υποκατάστημα). Διευθυντής: Α. Τριάντης.
Τραπεζίτες.
Brandemberg, J. M, Δαυίδ Ναχμίας προεξοφλήσεις και αναμενόμενες εισπράξεις, Μ. Γ. Παραμυθιώτης, Rietti et Fouldel, Sabato Todesko, Yarak et Olivetti, Βιτέρμπος και Αβραάμ Μπέσος
, Σ. Μικρουλάχης, Μ. Λεβής και ΣΙΑ, Μ. Ζ. Λεβής.
Κοσμηματοπώλες.
Νικόλαος Πανδίας,
Α.Σ. Βαρούχας, κοσμηματοπώλης και ωρολογοποιός.
Καφενεία.
Καφέ Αρκάδιο. Διευθυντές: Μανιαρίζης και Τάνταρος
Καφέ Κόρκυρα. Διευθυντές: Ραφτόπουλος και ΣΙΑ.
Καφενείον της Λυών.
Πιλοποιοί. (Καπελάδες).
Θωμάς Τεμπονέρας, Εργοστάσιο καπέλων απέναντι από το ξενοδοχείο Saint Georges.
Αντιπρόσωποι.
Baruk et Semo, Ευστάθιος Καμπίσης, Λουδοβίκος Ντι Γκουίδο, Φελς και ΣΙΑ, Γ.Ρ. Δεμόρδος, Yarak et Olivvetti, Ζακάρ Λεβής και Ισκάκης.
Ατμοπλοϊκές Εταιρίες.
Εταιρία ελληνικών δρομολογίων Σύρου. Αντιπρόσωπος: Ιωάννης Παραμυθιώτης.
Πανελληνική. Αντιπρόσωπος: Α. Ζαραχανής. Γραμματέας: Σπυρίδων Κουρής.
Ιταλική Εταιρία. Florio et Rubattino. Αντιπρόσωπος: Ιωάννης Τοπάλης.
Αυστροουγγρικό Λλόιντ. Αντιπρόσωπος: Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Αγγλική Εταιρία. Cunard. Αντιπρόσωπος: Th. Woodley.
Πούλια. Αντιπρόσωπος: Φελς και ΣΙΑ.
Κλαμπ (Λέσχες).
Wist-Club. Πρόεδρος: Ιωάννης Ροδίτης.
Οδοντίατροι.
Κόλλας, Πέτρος Μεριτζιόλης, Pilot, Ιωάννης Βισκόντης.
Ιατροί.
Αραβαντινός, Ν. Κοσκινάς, Ιωάννης Κοσκινάς, De Seme, Φούλιας, Κ. Λαβράνος, Ιωάννης Κομένης, Μυλωνόπουλος, Πογιάγος, Ιωάννης Παδοβάς (οφθαλμίατρος), Παπανικόλας, Πολίτης, Σαμοΐλης, Σόκολης, Σπυρίδων Ζαβιτσιάνος, Τσιριγώτης, Παλατιανός, Πιέρρης, Ιωάννης Σκάρπας, Τόμπρος, Θυρογιάννης, Τζανίνης, Νικόδημος Ζαβιτσιάνος.
Σχολεία.
Κυβερνητικό Γυμνάσιο, Ελληνικά Σχολεία, Προπαρασκευαστικά Σχολεία,
Ιδιωτικό Κολλέγιο. Διευθυντής: Π.Α. Οικονόμος,
«Το Κολλέγιο ιδρύθηκε το 1869 κατόπιν αδείας της Κυβέρνησης και βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Κέρκυρας.
Συμπεριλαμβάνει τρία τμήματα: Προπαρασκευαστική Σχολή, Ελληνικό Σχολείο και Γυμνάσιο.
Ένα επιλεγμένο προσωπικό που απαρτίζεται από 15 καθηγητές και δασκάλους, διδάσκει τα Ελληνικά, τα Λατινικά, τα Γαλλικά και τα Ιταλικά, καθώς και όλα τα μαθήματα που ορίζονται από τον Νόμο, όπως : Η Γυμναστική, η Φωνητική, κ.λ.π.
Μαθήματα Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, οργανικής μουσικής και χορού δίδονται επί μέρους με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται στους 100 οι οποίοι χωρίζονται: 1)Σε οικότροφους 2) ημιοικότροφους 3) εξωτερικούς.
Οι οικότροφοι πληρώνουν ετησίως Δρχ. 960 είτε συμμετέχουν ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο. Οι ημιοικότροφοι πληρώνουν για κάθε τρίμηνο Δρχ. 95-150 και οι εξωτερικοί Δρχ. 20-60 ανάλογα με την κατάταξή τους.
Θα ήταν περιττές όλες οι συστάσεις από μέρους μας γι’ αυτό το Κολλέγιο. Αρκεί να πούμε ότι ο Διευθυντής του Κος Π. Α. Οικονόμου, είναι ένας άνθρωπος των γραμμάτων πολύ γνωστός στο εξωτερικό, όπου διακρίθηκε για πολλά χρόνια διευθύνοντας διάφορα σχολεία και, μετά από δεκαέξι χρόνια του έγινε πρόταση από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία των Αθηνών, να παραδίδει μαθήματα στο Αρσάκειο της Κέρκυρας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την εκπαίδευση του κοινού και να πετύχει τον σκοπό της, του απένειμε τον Σταυρό των Ιπποτών, Βασιλικό παράσημο του Saint Sauver, μαζί με μια επιστολή πολύ κολακευτική γι’ αυτόν και τον αδελφό του, Δ. Οικονόμου, Υποδιευθυντή του ιδίου Κολλεγίου.»
Λύκειο Καποδίστρια. Διευθυντής: Ο Ιππότης Λεωνίδας Βλάχος.
«Διευθυντής Λεωνίδας Βλάχος
Το Οίκημα βρίσκεται στην μεγάλη πλατεία με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα.
Πλούσια έπιπλα- δωμάτια με καθαρό αέρα – καλή διαρρύθμιση για όλες τις τάξεις, κ.λ.π.
Η διδασκαλία ακολουθεί συχνά τα πιο σύγχρονα παιδαγωγικά συστήματα της Ευρώπης.
Το Λύκειο αυτό είναι προτεινόμενο σε όλες τις αναφορές, τόσο για την εκπαίδευση και την διατροφή,
όσο και για την υγιεινή των χώρων διαμονής των μαθητών.
18 Καθηγητές για τη διδασκαλία όλων των γλωσσών. Το αυτό για την Γυμναστική, την Ξιφασκία και την Μουσική.
145 μαθητές εσωτερικοί, ημιεσωτερικοί και εξωτερικοί.
ΤΙΜΕΣ:
100 τον μήνα για το Γυμνάσιο
90 >> Σχολείο
80 >> προπαρασκευαστικές τάξεις
54 >> ημιεσωτερικοί
24 >> >>
18-15 >> εξωτερικοί ανάλογα με την τάξη
Η Ελληνική Κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τον Διευθυντή του Κον Λ.Βλάχο του απένειμε τον Σταυρό
των Ιπποτών, παράσημο του Sauveur.»
Ινστιτούτο Αρσάκειο για τις δεσποινίδες, τρία επιπλέον Ινστιτούτα για δεσποινίδες και εικοσιπέντε ιδιωτικά σχολεία για τα αγόρια.
Σχολή Καλών Τεχνών. Διευθυντής: Μποκατσιάμπης.
Σχολή Χορού. Διευθυντής: Σπυρίδων Κασταμονίτης.
Nαοί.
Ορθόδοξοι Ναοί. Μητρόπολη, Άγιος Σπυρίδων και καμιά εικοσαριά άλλων Αγίων.
Ρωμαιοκαθολικοί Ναοί. Έξι Ναοί μεγάλοι και καλά διατηρημένοι.
Στο Παλαιό Φρούριο, μια Ρητορική εκκλησία Ευαγγελιστών, πολύ ωραίο οικοδόμημα.
Εργοστάσια.
Αβραάμ Κοέν και ΣΙΑ. Εργοστάσιο σαπωνοποιίας και τέσσερα άλλα, Αδελφοί Ματζιόλο. Εργοστάσιο Λικέρ και οινοπνευματώδη, εισαγωγείς και εξαγωγείς. Τ. Σαλταμάκιας. Κατασκευαστής υποδημάτων με ειδικότητα στις κυρίες, πλησίον του Βασιλικού Ανακτόρου. Θωμάς Τεμπονέρας. Kατασκευή καπέλων, έναντι του ξενοδοχείου Saint Georges.
Ξενοδοχεία.
Hotel du Club, του Π. Καζιάνη. Βρίσκεται στην Σπιανάδα, κοντά στο Βασιλικό Ανάκτορο. Δωμάτια από 2,50 έως 5 Φράγκα. Πανσιόν για οικογένειες και ταξιδιώτες από 6-9 Φράγκα την ημέρα. Δωμάτια πολυτελώς επιπλωμένα με όλες τις ανέσεις, γαλλική κουζίνα με καθορισμένο μενού, ή κατ’ επιλογή.
Ξενοδοχείο Saint Georges
«GRAND HOTEL ST. GEORGES.
Ανοιχτόόλοτοέτος.
Αυτό το ξενοδοχείο Α! κλάσεως ανακαινίσθηκε εκ νέου με όλα τα κομφόρ που επιθυμείτε. Είναι κάτω από την υψηλή προστασία της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλέως Γεωργίου Α! της Αυτού Μεγαλειότητας Αυτοκράτορα της Αυστρίας, του Βασιλέως της Ουγγαρίας και πολλών άλλων διασήμων προσωπικοτήτων. Είναι προτεινόμενο λόγω της καλής του θέσης στην Σπιανάδα, πλησίον του Βασιλικού Ανακτόρου, για την εξαιρετική του κουζίνα, την καλή του κάβα κρασιών και από τις λογικές του τιμές.
Δωμάτια από 3έως 6 Φράγκα την ημέρα.
Πανσιόν (για τη σεζόν του χειμώνα) από 10 έως 15 Φράγκα την ημέρα.
« « του καλοκαιριού, από 8 έως 12 « « «
Σαλόνια, μεγάλα και μικρά διαμερίσματα με συνολική τιμή για πολυάριθμες οικογένειες και διάρκεια παραμονής. Τιμές πολύ λογικές κατά περίπτωση. Τα καλύτερα αμάξια για περιπάτους κι εκδρομές. Ομιλούνται όλες οι γλώσσες.
Χήρα Σ. Π. Ματσούκη και Υιοί. Ιδιοκτήτες και Διευθυντές.»
Ξενοδοχείο: Ωραία Βενετία.
Ξενοδοχείο της Αγγλίας.
Σημείωση: Τα δύο αυτά ξενοδοχεία ενώ παρουσιάζονται σαν δύο διαφορετικά, η πραγματικότητα είναι πως ήταν ένα, με την ονομασία: «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ» (Hotel d’ Angleterre et de Belle Venice).
Ξενοδοχείο: Κωνσταντινούπολις
«Διεύθυνση: Αλέκος Τ.Ρόκος. Πλησίον του λιμανιού. Οδός Δονζελότ 61. Το ξενοδοχείο αυτό φημίζεται για τις χαμηλές του τιμές και την δραστηριότητά του στο σέρβις κ.λ.π. Ομιλούνται πολλές γλώσσες και είναι αντιληπτή η Τουρκική γλώσσα.»
Ρεστοράν: Η Αφθονία. Οδός Αγίου Βασιλείου, Νο 2809.
Διευθυντές: Αδελφοί Λογαρά.
Τυπογραφία.
Κάδμος. Ιδιοκτήτης: Ν. Καραγιάννης.
Αθηνά. Διευθυντής: Α. Κάος.
Ιόνιο. Αδελφοί Κάου.
Τυπογραφείο Δηλόττης.
Ισραηλιτικό τυπογραφείο Ναχαμούλη.
Εφημερίδες και περιοδικά.
Επόπτης, Φωνή, Χρυσαλίς, Φιλόπατρις, Ρήγας Φεραίος.
Βιβλιοπωλεία.
Αδελφοί Κάου, Δηλότη,
βιβλιοπωλείο και χαρτοπωλείο Κάδμος, οδός Νικηφόρου Νο 1304. Διευθυντής: Ε. Δόσσιος και ΣΙΑ.
Έμποροι.
Αλέξανδρος Δεσύλας,
Αλέξανδρος Σόκολης, Αβραάμ Μπέσος, Μπέσος Ρ.και ΣΙΑ, Μπατίνος και Μωϋσής, Ιωσήφ Μπίσος, Γ. Ντι Μορδοχέος Μπέσος, Αδελφοί Μουρίκη, Ιεσουλάς Δ. Γιοχάναν, Υιός Μ. Ρωμανού, Α.Κατωμέρης, Ελίας Σαλόν Κοέν, Λεωνίδας μόρδος Τζαφίρος, Πασίφικος Μωϋσής και ΣΙΑ, Α.Δ.Σταυρίδης,Π. Γιωτόπουλος, Γεώργιος Δ. Σάββας, Αθ. Λ. Παπαδόπουλος
Επιχειρηματίες.
Μ. Ανδρεάδης: Λάδι κ.λ.π.
Β. και Μ. Μπατίνος: Λάδι κ.λ.π.
Φρειδερείκος Μπράουν: Οινοπνευματώδη.
Γ. Καλλιβωκάς: Δημητριακά.
Ευστάθιος Καμπίσης: Εισαγωγές.
Ιωάννης Γκαζής: Εμπόριο για την Ήπειρο κ.λ.π.
Βασίλης Δαμίρης: Δημητριακά.
Δημήτριος Δημαμίτσης: Εισαγωγές.
Ελευθέριος Ι. Κυρίτσης και ΣΙΑ. Εμπόριο για την Ήπειρο και σαπούνι.
(Υιός Κυρίτσης)
Φελς και ΣΙΑ. Λάδι κ.λ.π.
Αλέξανδρος Δημουλίτσας. Αποικιακά κ.λ.π.
Νικόλαος Ιωαννίδης και ΣΙΑ. Εισαγωγές.
Αδελφοί Μαντζιόλη: Εισαγωγές, εξαγωγές, κατασκευαστές λικέρ.
Αβάς και Ελίας Ματαθίας: Εισαγωγές.
Ισαάκ Ναξόν και ΣΙΑ: Εισαγωγές.
Κ.Ν.Πάλιος: Εμπόριο για την Ήπειρο κ.λ.π.
Μ.Γ.Παραμυθιώτης: Εισαγωγές κ.λ.π.
Rietti, Fould et Comp. Λάδι.
Π. Σταματόπουλος και Υιοί: Δημητριακά και λάδι.
Βασιλάς και Μαυρογιάννης: Εισαγωγές και διάφορα προϊόντα.
Αδελφοί Βελλιανίτη: Εισαγωγές και διάφορα προϊόντα.
Βιτέρμπος και Μπέσος: Εισαγωγές.
Yarak et Olivetti: Λάδι.
Αδελφοί Γουλιελού: Σίδηρος, λάδι,κ.λ.π.
Bandemburg: Σίδηρος, λάδι, κ.λ.π.
Ι. Δεμόρδος: Σίδηρος, λάδι, κ.λ.π.
Αρωματοποιοί και Κομμωτές.
Κ. Αργυρόπουλος, A.Talevy, Π. Βλάχος, Luigi et Carmine Belgiovane, Κομμωτές για κυρίους και κυρίες.
Φαρμακοποιοί και κατασκευαστές φαρμάκων.
Αγγλικόν: Φαρμακείο και Αρωματοπωλείο. Εδρεύει στην Σπιανάδα. Διευθυντής: Μιχαήλ Γκίνης.
Ελληνικόν: Στην πρόσοψη του θεάτρου. Διευθυντής: Ν. Γερομεριάτης.
Α. Κωσταγιόλας: Εισαγωγές, Εξαγωγές, αγορά και πώληση τράνζιτ.
Λουδοβίκος Μπελτζιοβίνε: «Υγεία» Διευθυντής Κέρκυρας, οδός Νικηφόρου Νο 210.
Αδελφοί Κόλλα: Φαρμακοποιοί της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλέως των Ελλήνων. Οίκος Ιδρυθείς το 1795.
Γαλλικό Φαρμακείο: Οδός Νικηφόρου, Νο. 1287.
« Γαλλικό φαρμακείο με συμβουλευτικές υπηρεσίες. Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σπεσιαλιτέ Αγγλικές και Γαλλικές τόσο φαρμάκων όσο και αρωμάτων. Οι συνταγές εκτελούνται ακολουθώντας τον κώδικα και την Αγγλική φαρμακοποιία.»
Φωτογράφοι.
Β.Μπόρης. οδός Αγίου Σπυρίδωνος Νο 1122. Συλλογή από τοπία, θέες, λείψεις από κερκυραϊκά κοστούμια. Δίπλωμα της Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού το 1878.
Α. Φαρούγγιας. Έμπορος φωτογραφιών και προμηθευτής του Βασιλικού Ανακτόρου.
Γυμναστική. Κ.Κ. Δελαπαλού, καθηγητής της γυμναστικής.
Σύλλογοι.
Σύλλογος «Αχιλλεύς». Πολιτικός και Φιλολογικός του προαστίου Μαντουκίου.
Σύλλογος «Καποδίστριας» Δημιουργήθηκε για τις μουσικές συμβουλές των μελών του. Πρόεδρος: ο Ιππότης Λεωνίδας Βλάχος. Αντιπρόεδρος: Ο Δικηγόρος Νικόλαος Μαρκέτης.
Σύλλογος ή Εθνογραφικό Ινστιτούτο. Πρόεδρος: Ναπολέων Ζαμπέλης.
Τηλεγραφεία.
Τηλεγραφείο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Διευθυντής του γραφείου: Διονύσιος Ιωάννης Σκοινάς. Πρώτος Υπάλληλος: Νικόλαος Πάτρας και 4 άλλοι.
Αγγλικό Τηλεγραφείο. Υπεύθυνος γραφείου: David Leyton. Υπάλληλος: Ιωάννης Ριβέλης.
Αγγλικό Τηλεγραφείο της Εταιρίας «Eastern telegraph C.y L.D». Υπεύθυνος γραφείου: John Deiconwme. Υπάλληλοι: Jean Pesce και Σπυρίδων Μπάφας.
Θέατρο
Θέατρο της Πόλης «San Giacomo» (Ιταλική Όπερα).
Στο άρθρο περιλαμβάνονται και άλλες διαφημίσεις της εποχής:
(*) Αρχείο Γιάννη Πετσάλη
Βοηθός άρθρου: Τίνα Πετσάλη