Corfu Museum

Petsalis: Collection Of Corfu Island,Greece documents

1940

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, παραθέτω ένα περιστατικό στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα στην Κέρκυρα με τίτλο, Χρονικό του αναγκαστικά προσγειωθέντος αεροπλάνου στο λιβάδι Ρόπα, την 25 Σεπτεμβρίου 1944.

 

Επρόκειτο για βαρύ αμερικανικό τετρακινητήριο βομβαρδιστικό τύπου CONSOLIDATED B-24 "LIBERATOR". Πλήρωμα 10+1 δημοσιογράφος=11

.479px-Maxwell_B-24

Επέστρεφε από βομβαρδιστική επιδρομή στην Θεσσαλονίκη μαζί με άλλα 60 σκάφη τα οποία κατευθυνόταν προς την βάση τους στην Ιταλία. Λόγω βλάβης μηχανικής ή προκληθείσης εξ αντιαεροπορικών πυρών των Γερμανών, ηναγκάσθη να προσγειωθή εις το λιβάδι του Ρόπα, αφού προηγουμένως διέγραψε 2-3 κύκλους, κατά τους οποίους 9 άνδρες επήδησαν με αλεξίπτωτα, ενώ οι δυο παρέμειναν και προσγείωσαν το σκάφος και αμέσως μετά το ενέπρησαν. Ο κυριώτερος παράγων δια την περισυλλογή και φυγάδευση των ήταν κάποιος Κωνσταντίνος Ζερβουδάκης, καθώς και ο έμπορος Αλέξανδρος Κασταμονίτης (το μεγάλο υφασματεμπορικό στην Πόρτα Ριάλα). Ο πατέρας μου, Βασίλειος Κατσαούνος, Ταγματάρχης, συνέβαλε απλώς, διαθέσας ισάριθμους στολάς χωροφυλακών.

Ο Κωνσταντίνος Ζερβουδάκης έλαβε αργότερα ευχαριστήριο επιστολή εκ μέρους του Αμερικανικού Γενικού Στρατηγείου της Μεσογείου. Οι αεροπόροι εφυγάδευθησαν προς Λευκίμμην και εκείθεν στην Ήπειρον, όπου παρελήφθησαν από τας αντάρτικας δυνάμεις του ΕΔΕΣ.

Μέρος του αεροπλάνου σώζεται σήμερα στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας στο Χωριό Σιναράδες. Το Χρονικό προέρχεται από το Ιστορικό- Λαογραφικό Αρχείο Σιναράδων. Το έλαβε ο κ. Νίκος Πακτίτης, διευθυντής του Μουσείου τις 3 Ιουνίου 1992 από τον Σπυρίδωνα Κατσαούνο.

O Κος Νίκος Δεσύλας σχολίασε το άρθρο και έκανε τις ακόλουθες προσθήκες:

Nikos Desillas Μία διευκρίνηση.Δεν επεστρεφε απο βομβαρδισμο της Θεσσαλονίκης,αλλα απο βομβαρδισμό των Ρουμανικών πετρελαιοπηγών στο Ploesti.Το χρονικο καθως και φωτογραφίες έχω στο αρχείο μου.Επίσης το αεροσκάφος προσεπάθησε να το καταστρέψει το πλήρωμα του αλλά δεν τα κατάφερε.Το έκαψαν οι Γερμανικές δυνάμεις λίγο πρίν αποχωρήσουν από την Κέρκυρα.Λεπτομέρειες γιά όλη την πορεία και την αναγκαστική προσγείωση θα παραθέσω καποια στιγμή στην ομάδα "Κερκυραϊκή Ιστορία" οταν φθάσουμε χρονολογικά.

Επίσης είχε την καλοσύνη να μας στείλει και την σχετική φωτογραφία που σχολιάζει σχετικά:

Αυτή είναι η φωτο που είχε κάνει την αναγκαστική προσγείωση και κόπηκε σε δύο κομμάτια.Τότε προσεπάθησαν να το καταστρέψουν τα μέλη του πληρώματος,αλλά δεν τα κατάφεραν.

553810_489537111078704_1314287527_n_2

Σχόλιο της Κας Καρδακάρη Σας ευχαριστώ πολύ κ. Δεσυλλα για την διευκρίνηση. Προσωπικά χρησιμοποιησα αυτουσια την πηγη ως χρονικο. Τα χρονικα συνηθως χρειαζονται μια εξειδικευμενη μελετη καθως δεν χαιρουν απολυτης ιστορικης τεκμηριωσης. Μέσα από το συγκεκριμένο χρονικό αναφέρεται "βομβαρδιστική επιδρομή" στην Θεσσαλονίκη. Το αεροπλανο επισης ερχονταν απο θεσσαλονικη οπου αποτελουσε την βαση του στρατιωτικου εμποριου με τα Βαλκανια. Επομενως ειναι πολυ πιθανον μετα απο την αναχωρηση απο την Ρουμανια να πηγε Θεσσαλονικη και εν συνεχεια Κέρκυρα.

 

Nikos Desillas 1η Αυγούστου 1943 απογειώθηκαν από τη Λιβύη 177 αμερικανικά βομβαρδιστι­κά Β-24 με 1.800 ιπτάμενους. Χωρισμένα σε μικρότερα σμήνη, πέταξαν επάνω από τη Μεσόγειο ως την Κέρκυρα και ύστερα έστριψαν λίγο βορινά, ώστε να μπουν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και ύστερα κατευθείαν προς τη Ρουμανία, το Πλοέστι.

Ο χάρτης που φαίνεται η πορεία των Β-24

_______-24

Κομμάτια του αεροσκάφους όπως : Στροφόμετρο του υπ'αριθμ. 3ου κινητηρα - Δείκτη πιέσεως των 1ου και 2ου κινητήρα - πορτάκι επιθεώρησης της ατράκτου - μικρά κομμάτια της ατράκτου. 'Εχω στην συλλογή μου 

Nikos Desillas 29-9-2002 Λιβαδι Ρόπα.Αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του διασωθέντος και φυγαδευθέντος πληρώματος του Αμερικανικού βομβαρδιστικού B-24 j Liberator ,απο μέλη του ΕΔΕΣ,το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1944

12712_489561484409600_765624896_n150592_489561351076280_904948635_n

Επίσης ένα δεύτερο Β-24 Liberator με την ονομασία Wongo-Wongo κατέπεσε την 1 Αυγούστου 1943 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών.

Αναζήτηση

Corfu Museum

Corfu Museum….τι μπορεί να είναι αυτό;

Θα το έλεγα με μια λέξη…. Αγάπη! Για ένα νησί που το γνωρίζουμε ελάχιστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε ότι δεν το γνωρίζουμε. Στόχος λοιπόν είναι να το γνωρίσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, μέσα από το χθες και το σήμερα, γιατί αλλιώς πως θα το αγαπήσουμε; Αγαπάω ατομικά και ομαδικά έχει επακόλουθο…. φροντίζω….. μάχομαι… και σέβομαι. Αγάπη προς την Κέρκυρα είναι το Corfu Museum και τίποτε άλλο.

Μετρητής

Articles View Hits
3529679